Kukeseeneaeg on jälle käes

Kui tänavune kukeseeneaasta jäi kuivuse tõttu üsna kesiseks, võib neid seeni Saaremaa metsadest leida nüüd novembri lõpus-detsembri alguses.

Kuressaarlane Silja Vipre korjas möödunud nädalavahetusel kilekotitäie kukeseeni.

“Neid on üsna palju – nii Kärlal kui ka Vaiveres, igal pool,” kinnitas ta. Vipre sõnul on see, et kukeseeni veel nii hilja kasvab, üsna tavaline. “Inimesed lihtsalt ei tea seda,” lausus ta, lubades tormi vaibudes taas seenejahile minna.

Mükoloog Vello Liivi sõnul pole vastu talve – novembri lõpul ja detsembris – kukeseente leidmine kuigi haruldane. “Saaremaal juhtub seda peaaegu igal aastal,” rääkis ta. “Kukeseeni võib korjata jõuludeni, vahel isegi jaanuaris.”

Tema sõnul on praegu metsas kasvavad kukeseened siiski üsna vettinud ja viletsama kvaliteediga kui augustikuised seened. “Selliseid ilmastikutingimusi ei ole, et ta oleks sitke ja tugev,” põhjendas Liiv. Tema hinnangul on harilikest kukeseentest parema kvaliteediga lehterkukeseened. “Neid leiab tavaliselt ikka detsembri lõpuni,” märkis Liiv.

Muid söögiseeni peale kukeseente Vello Liiv tänavu novembri lõpus metsas täheldanud ei ole. “Muidu võib sel ajal vahel triibulist heinikut leida, suhteliselt hea söögiseene sametkõrgese aeg – jõulude paiku – on aga alles ees. See kasvab kändude peal, samamoodi nagu suits-kollanutt, mida samuti talvel leida võib.

Liivi hinnangul polnud tänavune sügis väga seenerikas. “Küll aga liigiliselt päris huvitav,” märkis ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)