Kokaõpilased kogusid maailmatasemel kogemusi

Kuressaare ametikooli õpilased osalesid eile Tallinnas kokkade olümpiaks peetaval Bocuse d’Or’i Eesti valikvõistlusel. Kaasa löödi viie tippkoka abilistena.

Ametikooli toitlustuse juhtõpetaja Ülle Tamsalu, kes ise kuulus võistlusel valmistoitude hindamise kaheksaliikmelisse žüriisse, ütles, et pakkumine nende õpilasi kaasata tuli võistluse korraldajatelt.

Tamsalu arvas, et Kuressaare kokaõpe paistab Tallinnas päris hästi silma. “Kui käisin mõni nädal tagasi Eesti Bocuse d’Or’i presidendi Dmitri Demjanoviga võistlusest rääkimas, siis ta küsis, mis meie saladus on, et siit on nii palju tippkokkasid võrsunud.”

Valikvõistlusel võistlesid Dmitri Fjodorov (Cru), Pavel Gurjanov (Cru), Taigo Lepik (presidendi kantselei), Dmitri Rooz (Farm) ja Vladimir Upeniek (Piparmünt). Igal tippkokal oli abikokk ja teise abilisena ametikooli õpilane. Tippkokkade abilistena lõid kaasa neljanda kursuse kokaõpilased Janno Valge, Rasmus Lember, Henry Eespere, Marko Rei ja toitlustuskorralduse õppija Triin Teesalu.

Kokaõpilane Janno Valge oli ise alles hiljuti võistlustules, kui osales kolmapäeval võistlusel “Noorkokk 2015”. Võistlusel kaasas käinud kokaõpetaja Irina Arhipova ütles, et kuigi pearoa serveerimisel juhtus ka äpardusi, tundus Janno kogu võistluse jooksul väga optimistlik ja rahulik.

Kohtunike poolt äramärkimist leidis ta alustuseks kohe sellega, et mahtus oma toiduvalmistamisega ettenähtud aega, mis oli noorkokkade võistluspäeva jooksul üsna haruldane. “Janno tõstis täpselt sekundipealt käed üles ja toidud olid väljas,” tähendas Arhipova.

Kokaõpilastel tuli valmistada kahekäiguline söögikord. Põhiroas olid kohustuslikud komponendid kaalikas, veise abaliha ja veisemaks. Janno lisas juurde peedipüree, ürdiõli ja Hollandi kastme.

“Ta erines teistest veidi selle poolest, et osa jättis liha roosaks, osa tegi madaltemperatuuril, aga tema otsustas pikalt hautada,” rääkis Arhipova vahetult pärast pearoa serveerimist.

Desserdis tuli kasutada vaarikat, kartulitärklist ja ricottat. Janno abikokk oli ametikooli teise kursuse kokaõpilane Maarja Maripuu. Kahjuks meie noored esikolmikusse ei jõudnud. Parimaks noorkokaks tunnistati Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpilane Taavi Tali.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 279 korda, sh täna 1)