Saaremaa laste külastused hambaarstile on vähenenud (6)

KONTOLL EI TEE PAHA: Sergei Bortnikov soovitab ka oma lapsel ikkagi hambapolikliinikusse kontrolli minna. “Mina pean õigeks, et ka teine arst mu lapse hambad üle vaatab,” kinnitas ta. TAMBET ALLIK

KONTOLL EI TEE PAHA: Sergei Bortnikov soovitab ka oma lapsel ikkagi hambapolikliinikusse kontrolli minna. “Mina pean õigeks, et ka teine arst mu lapse hambad üle vaatab,” kinnitas ta.
TAMBET ALLIK

Saare maakonnas külastas mullu hambaarsti tuhatkond inimest rohkem kui ülemöödunud aastal, ent kuni 14-aastaseid lapsi oli külastajate seas tunamullusega võrreldes ligi 600 vähem. 

Kui 2013. aastal oli hambaravivisiitide arv Saare maakonnas Tervise Arengu Instituudi andmeil 35 218, siis mullu oli see arv väiksem, 34 130. Hambaarsti külastanud inimeste arv aga kasvas: 2013. aastal oli see 16 689, mullu aga 17 634.

TAI tervisestatistikud tõdevad, et visiitide arv ühe inimese kohta kahaneb Eestis aasta-aastalt ning kui kümme aastat tagasi käis üks inimene hambaarsti juures keskmiselt kolm korda aastas, siis nüüd kaks korda.

Kuressaares tegutseva hambaarsti Sergei Bortnikovi sõnul on mängib hambaravivisiitide arvu vähenemises olulist rolli raha – hambaravi peetakse kalliks. “Teinekord on see rahaline moment aga otsustav,” tõdes ta.

Kuni 14-aastaste laste visiite läks maakonnas tunamullu kirja 9830, mullu 9681 ehk 149 võrra  vähem. Lapsi käis üle-eelmisel aastal hambaarsti juures 5387, möödunud aastal aga 4804 – seega koguni 583 last tunamullusest vähem.

TAI andmeil on samuti vähenenud nende laste arv, kes ei vajanudki ravi – 1955-lt tunamullu 1674-le mullu.

Kuna dr Bortnikovil haigekassaga vastavat lepingut ei ole, ta lapsi ei ravi. “Ometi tean, et praegu on selline kord, et enne hambapolikliinikusse minekut toob laps koju paberi, et vanem kinnitaks: luban oma lapsel hambaarsti juurde minna,” rääkis Sergei Bortnikov. “Mõni lapsevanem lihtsalt ei luba lapsel minna sinna, kuhu laps kindlasti peaks minema – antud juhul siis hambapolikliinikusse ülevaatusele.”

Osa lapsevanemaid, kes ei soovi, et laps hambapolikliinikusse kontrolli läheks, põhjendavad keeldumist väitega, et lapsel on juba oma hambaarst, kuigi see ei pruugi alati tõele vastata.

Ehkki Bortnikov on ise hambaarst, soovitab ta oma lapsel ikkagi hambapolikliinikusse kontrolli minna. “Mina pean õigeks, et ka teine arst mu lapse hambad üle vaatab,” kinnitas ta. “Kui siis juhtub, et lapsel on hambas auk, siis seda ravin mina.”

Bortnikov tõdes, et kuigi laste hambaravi maksab kinni haigekassa, jäetakse võimalus teha hambad korda tasuta sageli kasutamata. “Vastuvõtule tulevad 20–21-aastased, praktiliselt veel lapsed, ja neil on hambad täiesti korrast ära,” rääkis Bortnikov oma kogemusest. Tohtri sõnul on tema patsientide seas olnud ka tütarlapsi, kel on hammastes koguni viis, kuus, kaheksa auku.

“Tundub lausa uskumatu, sest kuni 19-aastastele on ju ette nähtud tasuta ravi,” nentis Bortnikov. “Kus nad kõik need aastad olid?”

Dr Bortnikov möönis, et mõnel lapsel on hambaarsti ees tõesti kohutav hirm. “Mis sest, et praegusel ajal on olemas kõik võimalused, et hammaste ravimine ei oleks valus,” märkis ta. “Õnneks on neid lapsi siiski vähe.”

Ligi kuuendik kõigist hambaarstikülastustest Saare maakonnas on seotud proteetilise raviga. Mullu sai proteesid 843 inimest, ortodonti külastas 693 inimest. Ambulatoorseid operatsioone tehti 271. Hamba eemaldamisi oli 5730, röntgenuuringuid aga 2817. Vaatamata sellele, et hambaravivisiitide arv on vähenenud, näitab üldpilt dr Bortnikovi hinnangul siiski, et saarlaste hammaste seisukord on aastatega isegi pisut paranenud.

“Kümme aastat tagasi käis üks inimene mu juures korduvalt oma hambaid parandamas ja mõtlesin, et see töö tema hammaste kallal ei saagi otsa,” tõi tohter näite. “Nüüd aga, kui ta käib isegi vaid korra aastas kontrollis, on tema hammaste olukord stabiilne. Sel, kes oma hammaste eest hoolitseb ja regulaarselt hambaarsti külastab, uusi auke naljalt ei teki.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 642 korda, sh täna 1)