Kellakeeramise võlud ja valud

TALVEAEG: Helen Rüütel ütleb, et sügisene kellakeeramine teeb tuju isegi heaks, sest hommikul saab tund aega hiljem tõusta. Hoopis raskem on nende perele kevadine kellakeeramine, sest siis on pere pisemate äratamisega mõnda aega ikka päris tõsised raskused. TAMBET ALLIK

TALVEAEG: Helen Rüütel ütleb, et sügisene kellakeeramine teeb tuju isegi heaks, sest hommikul saab tund aega hiljem tõusta. Hoopis raskem on nende perele kevadine kellakeeramine, sest siis on pere pisemate äratamisega mõnda aega ikka päris tõsised raskused.
TAMBET ALLIK

Sel nädalalõpul eesootav kellakeeramine mõjub inimestele erinevalt. On neid, kelle elu häirivad tunni võrra varem pimenevad õhtud, ja neid, kellele sügisene kellakeeramine mõjub isegi hästi.

Kella keeramist suveajale põhjendatakse energia kokkuhoiuga. Vikipeedia faktidele tuginedes on meil aga olnud ka aegu, mil oleme elanud ilma kellakeeramiseta. Näiteks ei mindud suveajale aastatel 1989–1996 ja kellakeeramine jäi ära ka aastatel 2000–2001. Pärast seda on valitsus pidanud siiski otstarbekamaks Euroopaga ühes ajas tiksumist.

Külmaks ei jäta

Olgu põhjendustega, kuidas on, kuid külmaks ei jäta see teema mitte kunagi kedagi. Kõigil on selle kohta midagi öelda, kas see mõjutab nende igapäevaelu või mitte.

“Mulle endale kellakeeramine ei mõju küll kuidagi,” kinnitab Kersti Ränk.

Kevadine kellakeeramine, kui osutid nihutatakse tunni võrra ette, tekitas aga tema pisikeses tütres küll veidi segadust. Mõnda aega ärkas laps ikka vana aja järgi, ent mõne nädala möödudes oli kõik paika loksunud.

Kuna sügisel lükatakse osutid tunni võrra taha ja ärgatakse seega tavapärasest hiljem, mainib Kersti, et tõenäoliselt peab ta üle vaatama aja, millal laps hommikuti lasteaeda viia.

“Praegu viin ta pärast hommikusööki, et laps ei peaks nii vara ärkama,” räägib Kersti, lisades, et ju ta järgmisel nädalal näeb, kuidas lapsele uus rütm sobib. Kuna Kersti ise on enamasti õhtuti tööl, siis ei häiri teda ka see, et õhtuti tund varem pimedaks läheb.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 310 korda, sh täna 1)