Hea ja kohalik Õiene õitseb Astes (1)

PARAS NUNNU: Seltsi Õiele juht Urve Lillimägi selle kõrvitsaga nunnukonkursile ei lähe. Liiga väike teine. Marineerimiseks aga täiesti sobiv. IRINA MÄGI

PARAS NUNNU: Seltsi Õiene juht Urve Lillimägi selle kõrvitsaga nunnukonkursile ei lähe. Liiga väike teine. Marineerimiseks aga täiesti sobiv.
IRINA MÄGI

Astes Tamme tänaval aleviku kogukonnaköögis kuuendat aastat tegutsev selts Õiene on oma tiiva alla meelitanud toidutegemisest ja -kultuurist huvitatud naised. Seltsi eestvedaja Urve Lillimägi on korraldanud koolitusi ja õpitubasid küll hoidiste, võileivatordi ja üldse igasuguste hõrgutiste valmistamiseks.

Enamasti kasutatakse vaid kohalikku toorainet, olgu siis tegemist koduaias kasvatatud porgandite, kurkide, kõrvitsate, kapsaste, kartulite, kaalikate, peetide, tikrite, sõstarde, ploomide, õunte, pirnide või millegi muuga. Aste tarmukad naised oskavad metsaandidestki head-paremat teha. Väikestesse purkidesse pandud pisikesed marineeritud kukeseened on nii maitsvad, et viivad keele alla. Mustikatest keedavad perenaised tervislikku moosi.

Kui segada neid marju aga teiste komponentidega, näiteks lavendliga, saab talveks keldrisse tallele panna riiulitäie mustika-lavendlikastet. Oma koht hoidiste rikkalikus sortimendis on jõhvikatel, pohladel, pihlakamarjadel, nii aed- kui ka metsmaasikatel, vaarikatel, kirssidel, karusmarjadel, seentest veel riisikatel, puravikel, sirmikutel ja pilvikutel. Kõiki sügisande ei jõuagi üles lugeda. Neid, mida purki, pannile või potti aitab panna, on üsna palju.

Nüüd võib lugejail jääda mulje, et Aste kogukonnaköögis käivad vaid taimetoidust lugu pidavad naised. Nii see siiski pole. “Me oleme siin ka vorstitegu õppinud. See oli päris huvitav. Pestode tegemise päevi on meil olnud,” annab esmaspäeva pärastlõunal köögis askeldav Raissa Vaga teada.

Pesto? Ei kõla just Saaremaa-päraselt. Ega see olegi Saaremaa värk. Üksnes kohalikust toorainest seda Itaalia kastet valmistada ei saagi. Klassikaline pesto sisaldab kindlasti basiilikut ja piiniaseemneid. Pesto on jõudnud laia ilma Põhja-Itaaliast Liguuria piirkonnast.

Peale basiiliku ja piiniaseemnete läheb pesto sisse veel oliiviõli, küüslauku, juustu ja soola.

Täismahus lugu ilmus ajalehes Saarte Hääl

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 463 korda, sh täna 1)