Lihasuitsutamiseks kindlat imeretsepti pole (7)

 

REST KALADELE: Resti, millel kalu suitsutada, tegi Kalle Peedu ise valmis. Samuti on ise tehtud taamal kükitav suitsuahi. RAUL VINNI

REST KALADELE: Resti, millel kalu suitsutada, tegi Kalle Peedu ise valmis. Samuti on ise tehtud taamal kükitav suitsuahi.
RAUL VINNI

Aastaid nii enda kütitud ulukite liha, aga ka sõprade-tuttavate toodud lihakraami suitsutanud Laimjala mehe Kalle Peedu nipp on järgmine – tema kuulab suitsuahju häält. Kui õiged helid kostma hakkavad, on liha küps.

Kalle sõnutsi on keeruline selgitada, kuidas liha suitsutada. Seda juba kasvõi seetõttu, et iga suitsuahi on erinev, iga lihatükk on eri tegu, samuti on igal päeval ka ilm kahtlemata grammi võrra eri nägu. Kõik see kokku tähendab, et lihasuitsutamiseks peab parima retsepti leidma iga suitsutaja ise.

Soolaga ei tohi kokku hoida

Mõningaid juhiseid saab Kalle siiski jagada. Vähemalt teab ta täpselt, kuidas liha enne suitsu panekut põhjalikult ette valmistada. Seda tuleb kindlasti õigesti teha. Kehvasti ettevalmistatud lihast kena suitsust suutäit ei saa.

Oluline on soolamine, sedagi tuleb õigesti teha. Kalle Peedu kasutab kuivsoolamist, kuna nõnda saab maitse ühtlasem. “Mina olen nii vanakooli mees, et teen ainult kuivsoolamist, mitte soolveega. Ja mis veel – soolast ei tohi kahju olla!”

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 5 369 korda, sh täna 1)