Sajandivahetuse ilm hakkab saarlasi ja pärnakaid uputama (1)

Selle sajandi lõpu poole võivad inimesed, kes elavad üleujutuste riskiga piirkonnas, tööle minekuks paati vajada.

Eesti Päevaleht kirjutas, et kliimamuutuste mõjude hindamise aruande prognooside järgi ujutab vesi vähemalt kord kümne aasta jooksul Nasvast üle 71%, kord 50 aasta jooksul 81%, kord saja aasta jooksul 84% ja kord tuhande aasta jooksul pea terve praeguse asustuse territooriumi.

Veel enne sajandivahetust on Kuressaares oodata pea kolmandikku linnast hõlmavat uputust. Peale Nasva kannatavad Eestis kõige rohkem Virtsu, Uuemõisa, Võiste ja Paralepa. Oma osa saab ka Kuressaare, millest vesi ujutab vähemalt kord kümne aasta jooksul üle 18% ning veel enne sajandivahetust on oodata pea kolmandikku linnast hõlmavat uputust.

Kliimamuutuste mõjude hindamise aruande autorid prognoosivad, et sajandi lõpuks on üldine veetase tõusnud umbes poole meetri võrra. Igapäevane kõrgem merevesi meile otsest mõju avaldama ei hakka. Pisike amps maapinnast ei neela armastatud Pärnu randa ega tähenda mere tungimist Nasva elanike keldrisse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 589 korda, sh täna 1)