AJA KAJA: Elamise uued dimensioonid

Lugesin Sirbist üht kirjutist, kus põhirõhk oli uue meedia ja internetiühiskonna probleemidel. Tõesti, meie elu on täis probleeme, ühiskonnad vaevlevad probleemide käes ja teadlaste asi on neid probleeme uurida. Nii on.

Tehnoloogiate areng ja interneti levik on meie ellu toonud uued dimensioonid ja protsessid on muutunud selle tulemusel. Meie elus toimuvad protsessid. Nii on olnud sama kaua, kui on eksisteerinud inimkond. Ajastud on vahetunud, mõned dramaatilisemalt, mõned lihtsamalt, aga nii on see ju olnud läbi ajaloo.

Väga sageli on need ühiskonna muutumised pinnale toonud palju põhimõttelisi vastuolusid, kus minevikku jäänud elukorralduse pooldajad kiruvad uue ajastu olemist ja uue ajastu pooldajad suhtuvad minevikku kui igandisse. Klassikaline vastuolu.

Meie õnn või õnnetus on täna selles, et me oleme sattunud elama järjekordse suure muutuse ajastusse, kus need vastuolud on eriliselt teravad. Kirutakse internetti ja siunatakse sotsiaalmeediat. Vana süsteemi positiivseid pooli hindavad inimesed deklareerivad end demonstratiivselt kui sotsiaalmeedia vastalised ja uue pooldajad elavad oma päevi Näoraamatus, Instagramis, pilvedelt muusikat kuulates või kus iganes paigas, korraldades oma elu interneti avarustes.

Jah. Sotsiaalmeedia võidukäik meie elus on loonud olukorra, kus meie privaatsus on saanud vopse – enam ei saa olla anonüümne, isegi kui tahad. Sest arvutid fikseerivad sind omal moel ja jäljed internetiühiskonnas on sellised, mida laine rannalt ei pühi. Need jäljed jäävad.

Privaatsusel on teised dimensioonid, Google soovib sulle personaalselt sünnipäeva puhul õnne ja disainib sinu interneti avabrauseri sinu tahtmisest hoolimata sinuga seotuks.

Uus ühiskond on meilt võtnud palju meie privaatsusest ja turvalisusega on selles ühiskonnas keerulisemad lood. Samas võid ju ka tänaval kolki saada, kui vales kohas ringi luusid.

Uues ühiskonnas on meile antud oluliselt vabadust. Vabadust oma sõnum saata, vabadust valida. Sotsiaalmeedia toimimine ongi peamiselt inimese sõnavabaduse ja iseenese väljendamise vabadusega seotud. See annab üksikisikule võimu. Vabadus annab võimu. Aga võim eeldab vastutust.

Ehk siis, iseenda integreerimine uude ühiskonda eeldab selle ühiskonna olemusest aru saamist. Kui me tahame nautida oma vabadust, siis peame endale aru andma ka oma vastutusest – iseenda ja teiste ees. Sest me oleme saanud piiramatu võimu, oleme muutunud avalikeks ja kaotanud oma tegeliku privaatsuse. Selles olukorras elamine nõuab tarkust. Kui me õpetame oma lapsi tänaval turvaliselt liiklema, siis sama tuleks teha ka interneti liikluses seigeldes. Ei maksa asjatult riskida. Ühiskonnad muutuvad ja meil ei jää üle muud, kui õppida elama uues ühiskonnas. Kirumine siin ei aita.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 119 korda, sh täna 1)