Kilu ja räime püüdjatel tuleb keeruline hooaeg (2)

mart undrest
Eesti kalurite liit saatis maaeluministeeriumile pöördumise, milles palub ministeeriumil kaaluda kilu ja räime püüdvatele tootjaorganisatsioonidele pikaajalise laenu võimaldamist.

Eesti kalurite liidu juhatuse esimees Mart Undrest (pildil) selgitab pöördumises, et seoses Venemaa veterinaarteenistuse viimaste sammudega ehk Eesti ja Läti kalandustoodete Venemaale turustamise peatamisega on praegu alanud püügihooaeg sektorile kujunemas erakordselt raskeks.

“Praeguses raskes turusituatsioonis oleks vajalik tootjate ühendustele operatiivselt võimaldada pikaajalist laenuraha, et sektor olemasolevate kohustuste teenindamisega hätta ei jääks,” lisatakse pöördumises ja loodetakse ministeeriumi toetavale suhtumisele.

Saarte Häälele ütles Mart Undrest, et tegu on sektoriülese probleemiga ja nii puudutab see ka Saaremaa traallaevaomanikke ja kalureid, kes on samuti tootjaorganisatsiooni liikmed. Saaremaa kalandusettevõtted kuuluvad peamiselt tootjaorganisatsiooni Eesti Kalapüügiühistu, kuhu kuuluvad ka Hiiu- ja Pärnumaa ettevõtted.

Tootjaorganisatsioonid on kalandustoodete tootjaid koondavad ühendused, mille eesmärk on parandada oma liikmete toodangu turustustingimusi ning aidata edendada jätkusuutlikku püüki ja vesiviljelust.

Undresti sõnul tekitab kalandussektoris probleeme ka hinnataseme langus. “On ka muid põhjuseid, näiteks erakordselt soe ilm Ukrainas,” tõi ta välja, selgitades, et kuna kalaga kaubeldakse turgudel, siis on see probleem. Sooja sügise tõttu on ka kala kvaliteet mõneti kesisem kui tavaliselt ja sellise kala realiseerimine on Undresti sõnul problemaatiline.

Pöördumise kohta ütles Mart Undrest, et loodetakse üheskoos lahendus leida enne, kui tõsisemasse seisu satutakse. Soov on hakata juba aegsasti võimalikke meetmeid planeerima ja arutama. “Et oleks rohkem infovahetust ja kõik osapooled oleksid arengutega kursis,” märkis Undrest.

Mart Undresti sõnul ei tasu algava hooaja keerulisust kindlasti alahinnata. “Nii keeruline ei ole siin olnud juba tükil ajal,” lisas ta. Siiski arvas Undrest, et kui algav hooaeg suudetakse koostöös ministeeriumiga üle elada, ollakse järgmisel hooajal juba paremal stardipositsioonil.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 051 korda, sh täna 1)