JUHTKIRI: Loomapiinajad

Kuigi elame juba tükk aega 21. sajandis, kus peetakse tähtsaks ka loomade heaolu, leidub meie hulgas endiselt neid, kes peavad loomi esemeteks. Elututeks asjadeks, millega võib ümber käia nii, nagu pähe tuleb.

“Aga alati on ju nii tehtud” pole mingi vabandus. Julmusel ja loomapiinamisel pole vabandust.

Jah, olid ajad – ja kahjuks mitte väga ammu –, kus oli üsna tavaline, et soovimatuid kassipoegi ja kutsikaid “saadeti merekooli” ning täiskasvanud loomade pihta lasti õhupüssist märki. Harilik oli seegi, et pahanduse või sõnakuulmatuse palgaks virutati oma penile jalaga või anti näiteks hanguvarrega kolakat. Need ajad peaksid olema möödanik, aga paraku on uudised loomade kallal vägivallatsemisest üsna igapäevased.

Kui sa ei suuda loomast piisavalt hoolida, talle head kodu pakkuda ja oma aega pühendada, ära võtagi looma. Kui sa ei taha, et su kass või koer soovimatud pojad tooks, lase ta steriliseerida või kastreerida. Ära vabanda, et see on liiga kallis – kas tõesti on parem igal aastal mõelda, mida soovimatute pesakondadega ette võtta?

Facebooki riputatud postitused nagu “Päästa kiisu merekooli saatmisest” on väljapressimine ega näita looma omanikku sugugi heas valguses.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 51 korda, sh täna 1)