Mati vaatab linde enda jaoks

SÕRVE MEES: Kaarma kandist pärti Mati on Sõrvega kokku kasvanud. iRINA MÄGI

SÕRVE MEES: Kaarma kandist pärti Mati on Sõrvega kokku kasvanud.
IRINA MÄGI

Kui Sõrve säärest Stebeli rannakaitsepatarei poole sõita, jääb tee peale silt “Sõrve militaarmuuseum”. Tegelikult leiab sealt eest palju muudki peale militaarse kraami, näiteks Mati Martinsoni, kel parajasti ehitustööd käsil.

Saarte Hääle veergudel on Mati Martinsoni korduvalt tituleeritud harrastusornitoloogiks. Linnuvaatlustega tegelev mees ise sellega ei nõustu. Kui tema on harrastusornitoloog, siis ajalehes töötavad harrastusajakirjanikud, leiab Martinson. Mis puutub aga ornitoloogidesse, siis neid ei ole Martinson oma sõnul Sõrves veel oma silmaga näinud. “Ma tean, et siin igasugused linnumehed käivad, aga mitte ornitoloogid,” muheleb Mati, viidates Sõrve linnujaamale, mis asub militaar- ja loodusmuuseumi kõrval.

Linde vaatleb juba ammu

Mati ise on linnuvaatlusega ja üldse lindudega tegelenud juba varasest koolipõlvest. “Juba põhikooli ajal sai pesakaste pandud ja linde vaadatud ning tegelikult juba algklassides märkisin ka üles, keda koolitee peal näha oli,” meenutab Mati. “Linnud, loomad – kõik läksid kirja.”

Märkmeid tegi Mati iseenda jaoks. “Ma ei ole kunagi teiste jaoks vaadanud, vaatan ainult endale,” tõdeb Mati pooleldi tõsiselt.

Täistõsiselt ei saa seda väidet seetõttu võtta, et praegusel ajal on taevasse vaatamine, lindude lugemine ja statistika kogumine üks Mati töödest. “Kõik seired on riigihangetega üleval,” selgitab ta.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 213 korda, sh täna 1)