Kallaste külad kiviaedade ja kaunite kodudega

AINUS KUTSELINE KALUR: Elupõline muhulane Tarmo Korv on ainus kutseline kalur, kes Kallaste sadamast püügiretkedel käib. TAMBET ALLIK

AINUS KUTSELINE KALUR: Elupõline muhulane Tarmo Korv on ainus kutseline kalur, kes Kallaste sadamast püügiretkedel käib.
TAMBET ALLIK

Sügis pillutab vahtrapuudelt esimesi kollaseid lehti. Mere vahused laineharjad rulluvad kohinaga vastu Kallaste sadamakaid. Küla mereväravas ei ole seekord ühtegi hingelist. Isegi alati näljaseid kajakaid pole näha.

 

Küllap kajakad kiljudes kohale lendavad, kui kalurid kalasaagiga kaldale jõuavad. Vanemad külaelanikud mäletavad aastakümnetetagust aega, kui merelt kostis mitme paadimootori popsumist ja kaldale toodi korraga tonnide viisi merehõbedat.

Nüüd käib Kallaste uuest külasadamast, mis paar aastat tagasi valminud, kalavetel vaid üks kutseline kalur – Tarmo Korv. Kallastel sündinud ja kasvanud mees, kes nüüd elab naaberkülas Raugil.

Kopp-kopp! Ukse avab perenaine Anne, kellel kilude sorteerimine käsil.

Kui mees on kalur, siis on ta naine kalatöötleja, kes kodusel viisil sprotte valmistab. Tegelikult on Anne kunstnik, juhendanud laste kunstiringe nii Kuressaares kui ka Muhus. Kalamehe kaasana tunneb ta aga ka kalaroogade valmistamise kunsti.

Angerjaski eksis Kallaste alla   

Tarmo on just sadamast tulnud ja sätib võrke rea peale. “Räimemõrd on meres, võrgud tõin välja. Tuul läks valjuks, võrgupüüki teha ei saa. Räime ikka oli, aga nüüd pole kiita,” annab Tarmo ülevaate.

Kallaste kalamehe sõnul on tänavu kõvasti olnud vimba. Isegi nii palju, et selle kala järele lõppes nõudlus. “Ahvenat ei saanud püüda, vimb pressis peale. Nüüd on suur mass kadunud. Saab jälle ahvenat ja muud kala,” jätkab Tarmo.

On’s Muhu püügivetes mõni mees ka angerja kätte saanud? Tarmo naerab ja ütleb, et tema on. Tõsi küll, ainult ühe, aga see-eest juraka. “Lasin tuulekala jaoks õnged sisse ja oh imet, 82 sentimeetri pikkune angerjas tuli otsa. Jagasime selle kümne inimese vahel suvel pidulikult ära,” räägib kange kalamees.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 404 korda, sh täna 1)