Kiievi autoritaarsed refleksid (1)

ON VALVAS: Euroopasse pürgiva Ukraina praegune president Petro Porošenko arvab, et BBC korrespondentide ülekanded ja teiste ajakirjanike ülevaated Ukrainas toimuvast on suur oht riiklikule julgeolekule. IBTIMES.CO.UK

ON VALVAS: Euroopasse pürgiva Ukraina praegune president Petro Porošenko arvab, et BBC korrespondentide ülekanded ja teiste ajakirjanike ülevaated Ukrainas toimuvast on suur oht riiklikule julgeolekule.
IBTIMES.CO.UK

“Vene agressiooni all kannatava Ukraina valitsus on viimasel ajal saavutanud märkimisväärset edu. Nimelt on tal õnnestunud agressioon lokaliseerida riigi idaosas ja samas käivitada ühiskondlikud reformid. Tõsi, selles keerulises olukorras on võimud aeg-ajalt ilmutanud ka oma autoritaarseid reflekse,” kommenteerib Šveitsi saksakeelne ajaleht Neue Zürcher Zeitung Ukraina presidendi hiljutist korraldust laiendada nende inimeste ja organisatsioonide nimekirja, kelle suhtes kehtestada sanktsioone.

Esialgses korralduses kuulutati ohuks Ukraina riiklikule julgeolekule mitme Lääne-Euroopa ajakirjandusväljaande esindajad. Pärast diplomaatide sekkumist arvati mõned ajakirjanikud sellest nimistust siiski välja.

Nüüd kuuluvad nimekirja peamiselt Vene poliitikud, sõjaväelased, Ukraina separatistide esindajad ja Kremli propagandaaparaadi töötajad. Kuid varem olid selles ka mitme Euroopa riigi paremerakondade esindajad ja ajakirjanikud näiteks BBC-st, Hispaania päevalehest El País ja Saksa nädalalehest Die Zeit.

Artikli autori Christian Weisflogi arvates on see liig mis liig. Tema seisukoht on, et tõeliselt demokraatlike riikide ajakirjandus ei valeta kunagi ja nende ajakirjanike lülitamine n-ö musta nimekirja on suisa kohatu. “Seni on jäänud ebaselgeks, miks tabas Ukraina valitsuse needmine ja hukkamõist just nende Lääne väljaannete esindajaid,” kirjutab Weisflog.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 154 korda, sh täna 1)