Vald: hooldekodu sulgemise korral kasvab töötus märgatavalt (7)

13_08_15_koit_voojarv_1_raul_vinni
Lääne-Saare valla esindajad tõdevad valla arengukavas, et riikliku erihooldekodu sulgemine Sõmeral võib kaasa tuua töötuse märgatava suurenemise.

 

Aastaid 2015–2023 (27) hõlmavas Lääne-Saare valla arengukavas on kirjas, et erihoolekandeasutuste reorganiseerimise kava tõttu “valla territooriumil asuv riiklik erihoolekandeasutus Sõmera Kodu oma tegevust aastast 2023 senises mahus eeldatavalt ei jätka, mis omakorda võib vallas kaasa tuua töötusemäära märgatava suurenemise”.

Dokumendis tõdetakse, et viimasel kümnel aastal on Lääne-Saare valla töötute arv olnud küllaltki stabiilne, välja arvatud 2009. aastal, mil majanduslanguse tõttu oli töötus tunduvalt suurem. “Viimastel aastatel on töötute arv langeva tendentsiga,” tõdevad arengukava koostajad.

Volikogu liikme, sotsiaalkomisjoni esimehe Koit Voojärve (fotol) hinnangul oleks rohkem kui saja inimese tööta jäämine valla jaoks sotsiaalne katastroof. “Jagasin seda muret ka volikogus, mis juhtub siis, kui need inimesed peaksid tõesti tööta jääma,” ütles Voojärv. “See on ju arvestatav osa meie valla rahvast.”

Voojärve sõnul võib kergendav asjaolu olla see, et osa Sõmera Kodus töötavatest inimestest on juba praegu pensioniealised.

Lisaks murele inimeste töötuks jäämise pärast tunnistas Voojärv, et valutab südant ka hooldekodu mõni aasta tagasi renoveeritud hoonete pärast.

Sõmera Kodu remondiks eraldati pisut üle 2,4 miljoni euro CO2 raha, AS Hoolekandeteenused panustas omalt poolt lisaks umbes 320 000 eurot.

“Kuna ise elan Sõmeral, on minu üks mure see, mis saab külast, kus jääb tühjaks 12–13 täiesti korda tehtud suurt maja,” rääkis Voojärv. “Need võidakse totaalselt ära lagastada. Kuigi praegu on välja öeldud, et need pannakse müüki, ei kujuta ma ette, kes tahab osta maju, mis asuvad Saaremaa mõistes ääremaal.”

Voojärve sõnul leidub vallas inimesi, kes sotsiaalpinda vajaksid. “Kardan siiski, et mitte nii suures mahus,” märkis ta.

Selliseid jutte, et AS Hoolekandeteenused majutab hoonetesse pagulased, pole Koit Voojärv oma sõnul kohalike seas kuulnud. “Seda räägivad pigem inimesed, kes elavad külast väljas,” lausus ta. “Muidugi pakub AS Hoolekandeteenused pagulaste majutamise teenust Vao külas ja neil on ka siin õigus teha oma majadega, mida nad tahavad.”

Voojärve arvates tuleks seda, mida hooldekodu sulgemine Sõmera küla ja kogu valla jaoks kaasa toob, arutada valitsuse tasandil ja sotsiaalministeeriumis. “Kardan siiski, et meie käed jäävad natuke lühikeseks,” tõdes vallavolinik.

Eraldi teemana tuleks Koit Voojärve sõnul arutada seda, mis saab edasi valla eestkostel olevatest inimestest. “Ministeeriumist tulev informatsioon on vastukäiv ega ole päris õige,” märkis Voojärv. “Neid inimesi, kes otseselt abi vajavad, ei ole ainult 40–50. Praegu on valla eestkostel üle 150 inimese ja nad kõik on Lääne-Saare valla inimesed.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 317 korda, sh täna 1)