Linnateater toob lavale “Ülevaataja” (2)

LÄBIMÄNG: Aktsioonis on Helene Vannari, Andres Raag ja Lauri Kink. IRINA MÄGI

LÄBIMÄNG: Aktsioonis on Helene Vannari, Andres Raag ja Lauri Kink.
IRINA MÄGI

Tuleva nädala algul etendub Kuressaare linnateatris näidend, mille autor on siinmail pigem näitlejana tuntud Jesse Eisenberg, keda teatakse näiteks filmist “Sotsiaalvõrgustik”.

“Ülevaataja” esietendus New Yorgis 2013. aastal ja pälvis seal suurt tähelepanu. Seda juhtus Ameerikas nägema ka Tallinna linnateatri dramaturg Kristiina Jalasto. Tema vahendas oma muljeid lavastusest ka Tallinna linnateatri näitlejatele.

“Helene Vannarile jäi kõrva taha, et oli selline näidend ühe eakama naisega, keda seal (Ameerikas – toim) mängis Vanessa Redgrave. Ta tundis huvi selle mängimise vastu ja see tekst otsiti välja ning siis tuldi juba minu juurde sellega,” rääkis lavastaja Peeter Tammearu, kuidas näidend Kuressaare linnateatri lavale jõudis.

Lisaks Helene Vannarile teevad näitlejatena kaasa Lauri Kink ja Andres Raag. Tammearu märkis, et Kinki tunneb ta juba sellest ajast, mil too Viljandis teatrikooli astus, ja Raagiga on ta koos töötanud juba mitmel korral.

Näidendi kohta ütles Tammearu, et selles on nii nagu elus ikka, kus naljakad hetked vahelduvad kurbadega. “Ülevaatajas” kohtuvad erinevad põlvkonnad, erinevad saatused, erinevad arusaamised perekonnast ja pereväärtustest. Konkreetset žanri leida, mille alla lugu liigitada, on Tammearu sõnul keeruline. Lavastaja leidis, et ega konkreetne määratlus olegi nii oluline ja las see jääda juba arvustajate ja kriitikute öelda.

Väärib märkimist, et laval kuuleb kohati ka poola keelt. Eelkõige hoolitseb selle eest Andres Raagi tegelaskuju. Tammearu selgitas, et oli üsna keeruline ülesanne seada laval toimuvat nii, et poola keeles räägitu vähemalt olemuslikult mõistetav oleks.

“Kui ameeriklased, kes on väga inglise keele kesksed ja pole praktiliselt harjunud üldse muid keeli kuulama, hakkama said, siis küllap saame ka meie hakkama,” oli lavastaja siiski kindel, et midagi põhimõttelist ei tohiks kellelgi arusaamatuks jääda.

Lihtsam ülesanne ei ole ka Helene Vannaril, kel tuleb rääkida veidi vigases eesti keeles. “See pole niisama mingi aktsendi tegemine, vaid täpselt läbitöötatud omaette keel,” tõi Tammearu välja.

“Ülevaataja” mängitakse Kuressaare linnateatris oktoobris kuuel ja novembris ühel korral.


ÜLEVAATAJA
  • Autor: Jesse Eisenberg
  • Lavastaja: Peeter Tammearu,
  • Kunstnik: Jaak Vaus.
  • Osades: Helene Vannari, Andres Raag (mõlemad Tallinna Linnateater), Lauri Kink (Endla).
  • Esietendus Kuressaare Linnateatris 28. septembril 2015.
Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 529 korda, sh täna 1)