Lihatööstus sai linnupeleti

ERAKOGU

ERAKOGU

Saaremaa lihatööstuses pandi üleeile üles linnupeleti, mis peaks eemal hoidma mitmeid linnuliike.

Saaremaa lihatööstuse juhatuse esimees Kristjan Leedo ütles Saarte Häälele, et linnupeleti lasti paigaldada seetõttu, et toiduainetetööstuses võiks linde ikkagi minimaalselt olla. Ta selgitas, et vabadel päevadel, mil hoovi peal liikumist vähem, võib seal rohkem linde kohata, kuid üle lendavad nad ka muul ajal.

Kuna linnupeleti on lihatööstuses olnud vaid lühikest aega, ei osanud Leedo veel öelda, kui hästi see töötab. Eile tema sõnul lihatööstuse hoovi peal ega kohal linde aga näha ei olnud. Linnupeleti paigaldati lihatööstuse katusele, hoovi mõttelisse keskpaika. “Kogu meie territoorium peaks olema kaetud,” märkis Leedo, selgitades, et linnupeleti peaks toimima 300–400 meetri raadiuses. Leedo lisas, et aeg-ajalt tuleb peleti asukohta vahetada, aga muud hooldamist ei tohiks seadeldis vajada.

Linnupeleti saadab iga kolmveerand tunni tagant välja erinevate linnuliikide hädakisa, mis peaks vastavaid linnuliike eemal hoidma. Lihatööstusse paigaldatud peleti peaks eemal hoidma näiteks kajakaid, hakke, vareseid ja tuvisid. Leedo selgitas, et päris hääletu seadeldis inimkõrva jaoks ei ole. “Natuke on ikka kuulda ka,” märkis ta.

Vähemalt neli linnupeletit teevad tööd ka Tartu linnas. Tartu linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukason ütles Saarte Häälele, et tema isikliku kogemuse kohaselt mõjub see paremini hakkide ja kajakate vastu. Künnivarese kohta ta päris sama väita ei julgenud. Samuti tuleb Lukasoni sõnul valida linnupeleti jaoks õige piirkond. Elamutest võiks see tema hinnangul olla umbes saja meetri kaugusel. Tartu linnal on 2017. aasta lõpuni luba linnupeleteid aastaringselt kasutada. Sel ajal uurivad linnupeletite mõju ka Tartu ülikooli ornitoloogid.

Linnupeleti hind jääb umbes 2500-3000 euro kanti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 505 korda, sh täna 1)