Lautrikohad kaitse alla (9)

Muinsuskaitseamet kaardistab Saaremaa lautrikohti ja kavatseb väärtuslikumad neist kaitse alla võtta.  

Muinsuskaitseameti veealuse pärandi vaneminspektor Maili Roio ütles, et ehkki Saaremaa on Eesti merekultuurmaastiku oluline osa, ei ole siin näiteks erinevalt Hiiumaast võetud seni kaitse alla ühtegi lautrikohta.

Saaremaa lautrite kaitse alla võtmise protsessiga tehti algust 2012 suvel, kui väike ekspeditsioon Maili Roio juhtimisel mõõdistas Saaremaa rannikul GPS-i abil kivilautrite ridasid. Seda tehti kultuuriprogrammi “Saarte pärimuslik kultuurikeskkond 2011–2014”, muinsuskaitseameti ja Tartu ülikooli kaasabil. Projekti tulemusena dokumenteeriti 13 lautrikohta, kuid sugugi mitte terve Saaremaa pole veel läbi käidud. Seni nähtutest tõstis Roio esile Rahuste lautrikohta, mille suur struktuur on terviklikuna säilinud.

Maili Roio sõnul võib Saaremaa lautrikohtade kaitse alla võtmise protsess lõpule jõuda mõne aasta pärast. Lautrikohtade puhul tähendab kaitse alla võtmine ühest küljest nende väärtustamist ja nende säilimisele kaasaaitamist, teiselt saab kaitsealust lautrit ikka samamoodi edasi kasutada.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 749 korda, sh täna 1)