Enamik maakonna õpetajatest on üle 50 aasta vanad (12)

Haridusstatistika portaali HaridusSilm andmetel on enam kui pooled Saare maakonna üldharidusekoolide õpetajatest vanemad kui 50 eluaastat. Kui võtta aga arvesse ka 40-ndates eluaastates pedagoogid, siis saame, et pea 83 protsenti meie koolmeistritest on kas keskeas või veelgi vanemad.

Üleeile avalikustas haridus- ja teadusministeerium Eesti hariduselu puudutava aastaanalüüsi. Selgub, et meie haridussüsteemi üks juba aastaid kestnud valusaid probleeme on vananev õpetajaskond ja õpetajaameti vähene atraktiivsus.

“Täpselt samad probleemid on ka Saare maakonna hariduselus, selles osas me Eesti ülejäänud piirkondadest ei erine,” kommenteeris äsjailmunud analüüsi Saare maavalitsuse haridus- ja sotsiaal-
osakonna juhataja Raivo Peeters.

HaridusSilma statistika järgi moodustavad Saare maakonna üldhariduskoolide õpetajaskonnast kõige suurema vanuserühma need pedagoogid, kel turjal 50–59 eluaastat. Neid on kokku ligi 38 protsenti maakonna õpetajate üldarvust. Üle 60-aastaseid koolmeistreid on Saare maakonnas 14,4% ja 40-ndates eluaastates 30,2 protsenti.

Samas on väga noori, 20-ndates eluaastates õpetajad Saaremaa ja Muhu koolides vaid 4,4 protsenti. Selle näitaja poolest oleme koos Valga maakonnaga suisa viimasel kohal. Eestis tervikuna on alla 30-aastaseid noori õpetajaid ligi 9 protsenti.

HaridusSilma andmetel töötas Saare maakonna üldhariduskoolides 2014/2015. õppeaastal 404 õpetajat, õpetaja ametikohti oli aga vaid 316. See tähendab, et paljud õpetajad pidid töötama alakoormusega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 880 korda, sh täna 1)