Taastatav häärber saab välimuse fotode järgi (3)

Taastatav häärber saab välimuse fotode järgiKuressaares lossipargi ääres Allee tänav 1 asuv endisest polikliinikuhoonest ja ajaloolisest Kaitseliidu Kodust saab korterelamu.

Pigem hoone algusaastatele omase õhulise ja pitsilise ilme annab paarkümmend aastat oma aega oodanud majale tuntud arhitekt Raul Vaiksoo. Näiteid tema kavandite alusel taastatud ehitistest on Kuressaares mitmeid. Vaiksoo loodud arhitektuuriline lahendus on ka nt Kuressaare linnateatril ja endisel pangahoonel, kus praegu tegutseb Chameleon.

Pargiäärse hoone kortermajaks arendamine edeneb tasapisi. Kalle Koovi sõnul on muinsuskaitseamet väljastanud eritingimused, milline võiks hoone edaspidi välja näha. “Nende soov ongi, et võiks taastada sellise pitsilise arhitektuuri, nagu maja algilme oli,” märkis Koov.

Kuressaare linnavalitsus on väljastanud hoonele ka projekteerimistingimused ning nõnda kohtuski majaomanik läinud nädalal arhitekt Raul Vaiksooga.

“Projekteerimisleping on allkirjastamisel ja Vaiksoo on valmis seda tegema,” kinnitas Koov. Arhitektuurilise lahenduse valmimine võib aega võtta veel paar kuud.

Saarte Hääles suve algul ilmunud lugu Kalle Koovi plaanist hoone renoveerida tõi majaomanikule kohe ka positiivset tagasisidet. Esimesed huvilised, kes tahaksid endale kõnealusesse majja elukohta, on juba olemas. Nende seas on nii saarlasi kui ka suvesaarlasi.

“Tulevaste elanike soov on, et maja esiküljel, vaatega lossile, oleksid rõdud või lodžad,” märkis Kalle Koov. Just viimane on tema sõnul hea lahendus, kuna midagi taolist oli seal ka algselt.

Kortereid tuleb hoonesse vähemalt seitse. Täpne arv selgub, kui kõik huvilised on koos ja nende visioonid ruumide paiknemisest on läbi arutatud. Näiteks on võimalik, et mõni korter ehitatakse läbi kahe korruse. “Tahaks, et maja oleks arhitektuuriliselt väga hästi taastatud, mugav ja päikseküllane,” märkis Koov. Suure maja taha tuleb väike n-ö hoovimaja, kus on kaks väiksemat korterit ning abiruumid ja panipaigad.

Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, loodab Kalle Koov, et ehitustöödega alustatakse tuleval aastal. “Põhjust venitada ei ole, aga tormata ka mitte,” märkis ta. Ideaalseim lahendus olekski, kui kõigile kortereile on huvilised juba eelnevalt leitud, siis saaks korterid projekteerida lähtuvalt nende soovidest.

Huvilistega tehakse esmalt broneerimisleping, võlaõiguslik leping sõlmitakse esimese osamakse tasumisel ning asjaõiguslik leping siis, kui korter on valmis, majale kasutusluba saadud ja toimub müügitehing. Korterite hind on alles kujunemisel.


 

Pargiäärse maja lugu

Allee tänav 1 asuvas majas asus Kaitseliidu Saaremaa maleva staap aastatel 1937–1940. Kuni 1992. aastani tegutses majas polikliinik, pärast seda on hoone seisnud kasutuseta.

80. aastate lõpul oli plaan kohandada see Kuressaare lastekunstikooliks, kuid seoses omandireformiga jäi kava realiseerimata ja hoone tagastati 1995. aastal Kaitseliidu Saaremaa malevale. Kaitseliit plaanis maja rekonstrueerida Saaremaa maleva staabiks aastatel 2010–2011, kuid see plaan jäi ellu viimata.

Mullu kevadel müüs Kaitseliit hoone enampakkumisel, kuid uued omanikud oma plaane realiseerima ei hakanud ja müüsid 2378 m2 suuruse kinnistu eelmisel nädalal edasi Kalle Koovi ettevõttele Michelseni Maja.

Ajaloolist Michelseni pansionaati on esmakordselt mainitud 1896. aastal. Lisaks pansionaadile olevat seal vähemalt 1919. aastal olnud ka saksa segagümnaasium ning 1937. aastal müüdi hoone Kaitseliidule.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 037 korda, sh täna 1)