Austraalias ilmuvad Saaremaa mehe mälestused

Septembris peaks Austraalias ilmavalgust nägema Saaremaalt Leisi kandist pärit laevakapteni Wello Ratturi mälestusteraamat “Tunnistaja: 1909-1949 – Wello Ratturi käsikiri”.

Täpselt seitse aastat tagasi, 2008. aasta augustis esitleti Sydney eeslinna Glebe’i raamatukogus sama raamatu inglisekeelset varianti, mis kandis pealkirja “Eyewitness: Estonia 1909-1949; Memoirs of an Estonian Sea Captain”.

Nüüd ütles raamatu autori poeg Rex Urmas Rattur toimetusele saadetud e-kirjas, et seekordne väljaanne on eelkõige mõeldud Eestis elavatele eestlastele.

“Raamatus on toodud ühe pealtnägija värvikad meenutused elust Eestis 20. sajandi esimesel poolel,” lisas ta.

Raamatus kajastuvad autori Wello Ratturi mälestused tema elu esimesest neljast aastakümnest. Tema ja kogu Eestimaa jaoks oli see võimude kiire vaheldumise aeg – läbi sõdade ja riigipöörete asendus tsaarivalitsus iseseisvusajaga, sellele järgnesid 1940. aasta pöördelised sündmused, Teine ilmasõda, millega kaasnesid Nõukogude, Saksa ja taas Nõukogude okupatsioon.

Autori jaoks lõppes see keeruline aeg pagemisega 1944. aasta sügisel üle Läänemere Rootsi, kust 1949. aastal jõuti kaugesse Austraaliasse.

Wello Rattur sündis Saaremaal Leisi vallas 1908. aasta 26. jaanuaril ja suri Austraalias 2003. aastal.

Ta õppis Kuressaare merekoolis, töötas kaptenina Eesti merelaevastikus. 1941. aasta sügisel oli ta üks tunnistajatest, kes nägi pealt, kuidas Kuressaare linnuse hoovil avastati enamlaste mõrvatud inimeste surnukehad.

Rex Urmas Ratturi sõnul olevat tema isa aidanud identifitseerida kahe inimese, kapten Teäri ja Arnold Lipu surnukehad.

Mälestusi hakkas Wello Rattur kirja panema kohe pärast saabumist Austraaliasse 1949. aastal.

Ühtekokku koosnevad need mälestused kolmest käsikirjast, millest kaks esimest on kirjutatud eesti keeles ja kolmas inglise keeles.

Kohe pärast raamatu inglisekeelse variandi ilmumist kirjutas Austraalia eestlaste ajaleht Meie Kodu 2008. aasta 3. septembril järgmist: “Wello Rattur oli haritud, tähelepanelik ja analüütilise mõistusega mees. Lisaks on talle antud suurepärane anne kirjeldada värvikalt sündmusi, mille pealtnägijaks ta oli. Need sündmused jutustavad ajast, mil Eestimaad okupeerisid venelased, sakslased ja seejärel taas venelased; nende [maailmaajalooliste sündmuste] kajastamine on põimitud juhtumitega tavainimeste igapäevaelust, mis leidsid aset nii Ratturite perekonnas kui ka tolle aja ühiskonnas tervikuna…”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 499 korda, sh täna 1)