Vald tahab ikka Mälgu asju endale (4)

Augusti alguses saatis Lääne-Saare vald Tallinna linna kultuuriväärtuste ametile kirja, milles palutakse anda Saaremaalt Lümanda kandist pärit kirjanikule August Mälgule kuulunud esemed hoiule vallale.

Lümanda põhikooli ajalooõpetaja Urve Vakker on August Mälgu isiklike esemete Saaremaale toomist ajanud juba 2011. aastast. “Algul küsisin neid asju MTÜ-le Lümanda Muuseum,” selgitas Vakker. “Kuid siis arvati pealinnas, et MTÜ on ikka ebakindel värk, see võib näiteks ära kaduda ja siis ei tea, mis nendest esemetest saab.”

Nüüd taotleb aga Lääne-Saare vald August Mälgule kuulunud esemeid hoopiski Lümanda koolile. Vakker avaldas lootust, et kirjaniku esemed jõuavad Lümandasse vähemalt 4. oktoobriks, kui tähistatakse Mälgu 115. sünniaastapäeva. “Lümanda koolis on meil juba aastaid olnud August Mälgu klass, kus me kavatseme need esemed välja panna,” lisas Vakker.

Kõnealused esemed pärinevad Lagle talust, mille president Konstantin Päts August Mälgule kui parimale rannakirjanikule 1937. aastal preemiaks andis. 1990. aastatel läks talu Tallinna linnale ja 2000. aastal müüs linn selle naftaärimees Sergei Baraševile koos kohustusega talus asuv August Mälgu muuseumtuba säilitada.

Barašev likvideeris muuseumtoa omavoliliselt kolm aastat hiljem ja sellest ajast kuuluvad kirjaniku esemed Tallinna kultuuriväärtuste ametile.

Urve Vakkeri sõnul on nimistus ligi 40 eset. “Peamiselt tarbeesemed, näiteks üks tool, vaip, kirjutusvahendid ja oli vist ka üks kirjutusmasin,” ütles ta. “Kuid esemete seas on ka pilte ja mitmesuguseid dokumente.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 503 korda, sh täna 1)