Prügikonteineritesse käiakse öösiti salaja prügi sokutamas (38)

TORNIMÄE: Pöide vallavanema Andres Hanso sõnul on ka neil rohkesti täituvad prügikastid paras peavalu. Foto: Erakogu

TORNIMÄE: Pöide vallavanema Andres Hanso sõnul on ka neil rohkesti täituvad prügikastid paras peavalu.
Foto: Erakogu

Igal suvel käib Saaremaalt läbi palju turiste ja suvitajaid, kelle siinviibimisega kaasneb ka suur kogus prügi. Tagajärjeks on üleajavad prügikastid ja nõutud kohalikud, kellel ei jää muud üle, kui oma prügikotid konteinerite ette ritta seada.

Torgus asuv Iide küla ei ole erand. Külavanem Luule Aadussoo (fotol) sõnul on hetkel kõik kontrolli all, kuid imelikke juhtumeid on olnud. “Igal külal on oma prügikonteiner, kust igas kuus prügi minema veetakse. Meie küla prügikonteiner on minu kodu lähedal ja ma näen hästi, kes oma prügi sinna viivad,” rääkis Aadussoo. “Meil on kindel grupp inimesi, kes konteinerisse prügi viivad, kuid vahel on nii juhtunud, et keegi kutsub linnast oma sugulased külla ja need toovad linnast siis oma prügi meie juurde. Ongi hea ja mugav külla tulles oma prügi tasuta ära sokutada. Nii saabki see konteiner kiiresti täis.”

Turistidega on teine lugu. “Turistidega on juhtunud, et nemad hakkavad öösel oma prügi ära tooma. Õhtul näen, et kõik on korras ja hommikul on konteinerisse ilmunud kotid, kus on šašlõkikarbid, ühekordsed nõud ja joogipudelid,” seletas Aadussoo.

Samas lisab külavanem, et praegu on asjad külas korras ja prügi äraviimisega probleeme ei ole.

Pöide vallavanema Andres Hanso (fotol) sõnul ei ole säärane olukord midagi uut. “Selle teemaga on igal suvel üks suur häda. Prügikastid ajavad igal pool üle. Inimesed tulevad mujalt Saaremaale suvitama ning toovad söögid-joogid kaasa. Kuid pärast ei hakka nad seda prügi tagasi mandrile viima, vaid viskavad ikka siin kuhugi prügikasti,” rääkis ta.

Hanso sõnul ei jää väga hullus olukorras üle muud, kui erivedu tellida. “Ma ei taha öelda, et meie prügimajandus on suurepärane, kuid kõik on praegu ilusti kontrolli all,” sõnas ta.

Teise lahendusena tõi Hanso välja prügikasti mujale paigutamise.

“Kui prügikast on ilusti nähtaval kohal, siis viivadki kõik oma prügi sinna. Kohalikud teavad, kus prügikastid on ja saavad oma asjad ikka aetud. Arvan, et inimesed on piisavalt kultuursed, nad ei hakka prügikasti puudumisel oma prügikotte naljalt metsa viima. Selles suhtes on olukord kõvasti paranenud. Muidugi on ka igasuguseid imelikke inimesi, aga pean tunnistama, et viimasel ajal ei ole metsa all prügikotte näha olnud,” rääkis vallavanem.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 965 korda, sh täna 1)