Loopealsete taastajad eirasid tuleohutusnõudeid (3)

Kolmapäeva hommikul kell 8.55 teatati häirekeskusele liiga metsa lähedal põlevatest lõketest Pihtla vallas Sagariste külas. “Selgus, et raiesmikul põletati oksi. Lõkketegijatel puudusid esmased kustutusvahendid ja päästjad kustutasid tulekolded,” ütles Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Kristi Kais.

Tema sõnul on päästjad viimastel päevadel käinud kustutamas mitmeid tuleohutusnõuetele mittevastavaid lõkkeid. “Tuletame meelde, et lõket ei tohi kunagi jätta järelevalveta, käepärast peavad olema esmased kustutusvahendid, nagu tulekustuti, anumad veega või survestatud aiavoolik. Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgida tuleb ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või et lõkketegemisega kaasnev suits ei häiriks naabreid,” rääkis Kais.

Päästjad edastasid juhtunu andmed keskkonnainspektsioonile, mille nõunik Leili Tuul kinnitas, et see ei olnud tõepoolest esimene kord, kui raielangil tuleohutusnõudeid rikuti. “Aprillis algatas keskkonnainspektsioon raiejäätmete põletamisega seoses väärteomenetluse, mis käsitleb tuletegemist looduses tuleohtlikul ajal,” lisas Tuul. Nimelt põhjustasid järelevalveta lõkked selle aasta 9. aprilli õhtul samas kohas metsapõlengu, mis levis umbes 100 ruutmeetrile.


 

Taastamine

RMK taastab kummalgi pool Kuivastu maanteed Reeküla bussipeatuse ja Sagariste bussipeatuse vahelisel umbes kilomeetri pikkusel lõigul loopealset, millest keskkonnaamet tahab teha loopealse näidisala. Mõlemal pool maanteed raiutakse loopealne lagedaks 350–400 meetri laiuselt, misjärel hakkab MTÜ Sökal seal rentnikuna loopealset veistega hooldama. Hiljuti eraldasid Ühtekuuluvusfond ja KIK-i keskkonnafond kokku üle 30 000 euro, mille eest ostetakse ka esimesed 12 herefordi veist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 550 korda, sh täna 1)