Muhu pruulikoda valmistub toodangu turule toomiseks

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ehkki õlut on Vanatoal pruulitud juba neli aastat, asutas Vanatoa turismitalu peremees Erkki Noor hiljuti ametlikult ettevõtte nimega Muhu Pruulikoda OÜ.

Noor tõdes, et seni on nad tootnud küll vaid väikeses mahus ja oma maja külalistele mekkimiseks. “Kuna turism on meil hooajaline, siis talve üleelamiseks on vaja leida uusi väljundeid ning käsitööõlle tootmine võiks olla üks osa, mis sellele kaasa aitab,” arvas Noor.

Ta märkis, et Vanatoa hoonete renoveerimisega on nad suutnud luua väärikad majutustingimused ja nüüd on sobiv aeg lisateenuste kujundamiseks.

“Oleme teinud tublisti eeltööd ja saavutanud kokkuleppeid turustajatega ning praegu vormistame dokumentatsiooni,” rääkis Erkki Noor. “Hiljemalt jõuluks loodame oma toodangut poodides pakkuda.”

Noore sõnul alustasid nad tavapärase Eesti maltoosaõllega, kuid praeguseks on nad välja töötanud kaks erinevat retsepti ja kaks uut retsepti on veel töös. Oluliselt laiemaks õllevalikut ajama ei hakatagi.

Esimese õllena on poodi jõudmas Uisuõlu. Selle õlle arendamiseks kulus Noore sõnutsi kaks aastat. “Siis sai maitse ja kogu tehnoloogia nii paika, et viimased kaks aastat võib öelda, et olen õlut valmistanud retsepti järgi,” selgitas Erkki Noor.

Uisuõlu on porteritüüpi tume õlu, mille algne retsept pärineb 19. sajandi lõpust. “Oleme seda pärli veidi lihvinud ja andnud sellele Viktooria-aegsele porterile uue sära,” tunnistas õllemeister. Ta märkis, et praegu turul pakutavad väiketootjate õlled on küllaltki humalased, kuid Uisuõlu on pigem kerge humala- ja kadakaaroomiga, rikkaliku värviga tume õlu, mis tehtud röstitud linnastest ja millesse on lisatud Muhu meemeistrite toodangut. Kangust on sel õllel 6,5%.

Noor nentis, et inimestel on traditsioonilise koduõlle suhtes alati eelarvamused – kes kardab mälu, kes “põhja” kaotada. “Püüame õlle kujundamisel lähtuda karastusjoogi ja toiduõllede põhimõttest ning selliseid Bocki-tüüpi 10% ja kangemaid õllesid me kindlasti tootma ei hakka,” kinnitas ta. Samuti ei plaani nad masstootmist, vaid pigem pühenduda sellisele kinkepaki stiilis turundusele, kus lisaväärtust annab ka käsitööna valminud pakend.

Muhu pruulikoda ei piirdu ka ainult käsitööõlle tootmisega, Noore sõnul lisandub kindlasti ka toidupool – erinevad Eesti-pärased kastmed ja käsitöömaiustused.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 112 korda, sh täna 1)