Peaministri kohtumistel oli arutluse all haldus- ja haridusreform (6)

KOHTUMINE SAARLASTEGA: Peaminister Taavi Rõivas surub kätt Lääne-Saare volikogu esimehe Urmas Lehtsaluga. Vasakul seisavad Andres Tinno, Koit Kelder, paremal Urmas Sepp, Jaanika Tiitson ja Arto Aas. Keskel Kairi Uustulnd ja Tiina Luks. Foto: Irina Mägi

KOHTUMINE SAARLASTEGA: Peaminister Taavi Rõivas surub kätt Lääne-Saare volikogu esimehe Urmas Lehtsaluga. Vasakul seisavad Andres Tinno, Koit Kelder, paremal Urmas Sepp, Jaanika Tiitson ja Arto Aas. Keskel Kairi Uustulnd ja Tiina Luks. Foto: Irina Mägi

Eile Saaremaad väisanud peaminister Taavi Rõivas loodab, et kunagi tulevikus on saarel üks omavalitsus, mis suudab tagada kvaliteetse avaliku teenuse igale saarlasele, ja head haridust andev riigigümnaasium.

“Lääne-Saare valla teke ja kolme omavalitsuse liitumine on väga hea näide sellest, kuidas on võimalik edukalt haldusreformi ellu viia ja ehkki see liitumisprotsess pole kaugeltki veel lõppenud, on positiivsed tulemused siin juba märgata,” arvas peaminister Taavi Rõivas.

Küsimusele, kas kunagi võiks kaardile tekkida ka ühtne Saaremaa, vastas peaminister: “Tahaks nii väga loota, sest praegu me ju selgelt näeme, et mõnesaja elanikuga vallad pole jätkusuutlikud. Seega on liikumine ühtse omavalitsuse suunas õigustatud ja kokkuvõttes võidab sellest eelkõige see inimene, kes praegu elab mõnes väikevallas ja kel seepärast pole võimalik kvaliteetset avalikku teenust kasutada.”

Kohalike otsustada

Samas toonitas valitsusjuht, et kogu ühinemisprotsessis on kindlasti suur sõna sekka öelda ka kohalikul saare rahval. “Kuid olen aru saanud, et paljudel Saare maakonna omavalitsusjuhtidel liitumissoov on olemas ja olemasolevad kahtlused tuleks lähiaastatel ära lahendada.”

Rääkides haridusreformist ja riigigümnaasiumi loomisest Saare maakonda, ütles Taavi Rõivas, et siin tuleb meil eelkõige arvestada praeguse demograafilise olukorraga. “Ehkki valitsus teeb kõik selleks, et lapsi rohkem sünniks, siiski on olemas demograafilised reaalsused, millega võidelda meil ei õnnestu,” tõdes ta. “Meie esmane huvi on, et Saaremaal oleks tipptasemel haridus kättesaadav ka kümne või viiekümne aasta pärast.”

Peaministri sõnul on Saare maakonnas praegu kaks väga tugevat gümnaasiumi. “Minu enda nõunike seas on ka Saaremaa ühisgümnaasiumi ja Kuressaare gümnaasiumi vilistlasi ja olen nendega vestelnud,” ütles ta.

Riigigümnaasium tuleb

“Oma kooli patriotism on igati arusaadav, kuid tuleb mõelda, et ka meie lapsed peavad saama samasugust head haridust.”

Riigigümnaasiumi teke võib Taavi Rõivase arvates teoks saada juba kahe-kolme aasta pärast. “Arvan, et see on mõne aasta küsimus,” märkis ta.
“Mäletan, et näiteks ka Viljandis ja Haapsalus ei tulnud see otsus kergelt, kuid lõppkokkuvõttes on see igati positiivse tulemuse andnud. Kuidas Saaremaal selleni jõutakse ja kuhu konkreetselt riigigümnaasium rajatakse, see on juba kohalike inimeste otsustada.”

Puudutades praegu väga aktuaalset pagulaste vastuvõtmise teemat, ütles peaminister Taavi Rõivas, et keegi siin saarlastele survet avaldama ei hakka. “Me saavutasime Eestile ses küsimuses väga soodsa lahendi,” kinnitas ta. “Praegu on raske öelda, kas mõni neist õnnetutest pagulasperedest ka siia jõuab, see sõltub ikka saarlastest endist. Valitsuse poolt mingit survet ei tule, pigem võib hiljem tekkida olukord, kus mõni maakond kahetseb, et sellest protsessist täielikult eemale jäi.”

Eilse Saaremaa visiidi ajal külastas peaminister Taavi Rõivas veel OÜ-d Saare Delifood ja kohtus Rotary klubi liikmetega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 550 korda, sh täna 1)