SAARTE HÄÄL SOOVITAB: Kammermuusika tuleb taas (2)

VÄSIMATU EESTVEDAJA: Avakontserdil üles astuv kammermuusikapäevade kunstiline juht Andres Paas on võlunud publikut erinevates ansamblikoosseisudes juba üheksateistkümnel festivalil. Foto: erakogu

VÄSIMATU EESTVEDAJA: Avakontserdil üles astuv kammermuusikapäevade kunstiline juht Andres Paas on võlunud publikut erinevates ansamblikoosseisudes juba üheksateistkümnel festivalil. Foto: erakogu

Päris kindlasti on Saaremaa suvekuudel helisev muusikasaar! Siin jagub erinevaid muusikafestivale ja kontserte, kus kõlab suurepäraste heliloojate kaunis ja hinge puudutav muusika säravate interpreetide esituses.

Juuli lõpu ja augusti alguse sumedates õhtutes on Kuressaare kontserdisaalides juba aastaid helisenud vaimu ja hinge kosutavad imelised viisid karismaatiliste muusikute esituses. Esinejate kodud on üle ilma-maa, emakeeled erinevad, ent helide keel tekitab sarnaseid tundeid nii muusikus kui ka kuulajas ja on seeläbi ühtviisi mõistetav.

Juhuse tahtel on mul olnud võimalus olla 20 aastat Kuressaare kammermuusika päevade õhustikus. Olen ajas tahapoole vaadates aru saanud, et selle muusikapeo algusperioodil minu ajaarvamine algas ja lõppes kammermuusikapäevadega.

Esimesed viis aastat lubasid kammermuusikapäevad ja nende kunstiline juht Andres Paas mind korralduse köögipoolele. See oli minu teine ülikool, mis andis mulle sellise hariduse, millega tänaseni oma vaimu toitnud olen! Ja see sahvrikamber on nii täis, et jätkub ka kogu minu ülejäänud eluks.

Mistahes muusikažanriga on ju nii, et kui kord kontserdile minnakse, siis on ootused, on valmisolek heliloomingut vastu võtta ja sellega oma energiaanumaid täita. Ja hetkel, mil anumad juba pilgeni täis, saab publik interpreedi loominguga selles atmosfääris kokku, sulandudes, jagades ja vahetades energiat.

See ongi see ülim idee ja mõte, miks ühed loovad ja teised loodut naudivad. Ja mõlemad tahavad seda väga ja väga, veel ja veel…

Viva la Musica!

Tiiu Villsaar
muusikasõber


21. KURESSAARE KAMMERMUUSIKA PÄEVAD

28. juuli – 1. august 2015
Kunstiline juht Andres Paas
T, 28. juuli kell 19
Kultuurikeskus
AVAKONTSERT
Andres Paas (klaver / piano) &
The New Russian Quartet Venemaa
Mozart. Rääts. Franck.

Kuressaare Kammermuusika Päevade väsimatu eestvedaja, maineka Hendrik Krummi nimelise kultuuripreemia värske laureaat, pianist Andres Paas on võlunud publikut erinevates ansamblikoosseisudes juba üheksateistkümnel festivalil.
“Festivali eripära ja võlu ongi just selles, et siin musitseerib alati ka pianistist kunstiline juht ise. Paasi osalusega kontserdid on tihti festivali ühed tugevamad ja huvitavamad.” (Ia Remmel, Sirp, 14.8.2014).
Seekordsel avakontserdil on tema lavapartneriks The New Russian Quartet, kes teeb oma debüüdi Eestis. 2008. aastast tegutsev keelpillikvartett on oodatud külaline paljudel Euroopa ja Aasia mainekatel muusikafestivalidel ja kontserdilavadel.
Ansambel on teinud koostööd selliste muusikamaailma kuulsustega, nagu viiuldaja Shlomo Mintz, sopran Jessye Norman, pianistid Boriss Berezovski, Nikolai Petrov, vioolavirtuoos Juri Bašmet jt.

K, 29. juuli kell 19
Kuressaare linnus
VISIOONID
Mandoliinikvartett Classica Pizzicata Itaalia
Barbella. di Lasso. Cocchi. Vinci. Pergolesi. Gervasio. Greco. Caresana.

Esmakordselt festivali ajaloos on programmis esindatud kontsertinstrumendina ka mandoliin – publiku ette astub ainulaadne mandoliinikvartett Classica Pizzicata Itaalia lõunaregioonist Napolist. Kvartett koosneb kolmest mandoliinist ja kitarrist. Kontserdiga „Napoli Antica“ viiakse kuulaja rännakule vanasse Napolisse. Kõik kvarteti liikmed on suurte kogemustega hinnatud muusikud ja õppejõud, kes on mänginud paljudes erinevates ansamblites ja orkestrites. Artistide lai esinemisgeograafia kulgeb läbi Euroopa, Iisraeli ja Jaapani Ameerika Ühendriikideni välja.

N, 30. juuli kell 19
Kultuurikeskus
FANTAASIAD
Saksofonikvartett SaxEst
Händel. Pascal. Jackson. Pärt. Escaich. Bolzoni. Françaix. Iturralde.

1999. aastal asutatud saksofonikvartett SaxEst on üks vanemaid Eestis järjepidevalt tegutsevaid kammeransambleid. Kuueteistkümne tegevusaasta jooksul on antud arvukalt kontserte üle kogu Eesti, samuti Euroopas ja Ameerika Ühendriikides, salvestatud on kaks heliplaati ja tehtud koostööd paljude nimekate Eesti solistide ja ansamblitega. SaxEst-i repertuaar on mitmekesine, sisaldades baroki- ja klassitsismiajastu transkriptsioone, originaalteoseid erinevatelt maailma heliloojatelt, eesti ja maailma nüüdismuusikat, džäss- ja soulmuusikat. Kuressaare Kammermuusika Päevadel debüteeris SaxEst 2008. aastal. Sel suvel on kvartett Kuressaares esindatud uue kava ja osaliselt uuenenud koosseisuga.

N, 30. juuli kell 22
Kuressaare linnus
LOSSIMUUSIKA
Vokaalkvintett Apollo5 Inglismaa
Monteverdi. Brahms. Vaughan Williams. Poulenc. Spirituaalid jne.

“Uimastavalt ilus kola” (BBC Raadio 2)

Maailmas kiiret tuntust ja tunnustust koguv Briti vokaalansambel Apollo5 ühendab endas viit väljapaistvat ja karismaatilist vokalisti. Tiheda kontserdigraafikuga ansambel on oodatud külaline paljudes Euroopa ja Ameerika mainekates kontserdisaalides ning muusikafestivalidel. Apollo5 viib Euroopa Noorte Liidrite programmi raames läbi ka meistriklasse ja erinevaid kontserdisarju ning panustab aktiivselt erivajadustega lapsi ja täiskasvanuid ühendava Surrey Arts’i tegevusse. Alates 2014. aastast on ansambli muusikaseadete väljaandjaks maailma üks juhtivaid muusikakirjastusi Edition Peters.
Kvintett viib kuulajad avastusterohkele muusikalisele teekonnale, mitmekülgses ja köitvas kavas kõlavad nii vaimulik koorimuusika, spirituaalid, džässiklassika kui ka popmuusika töötlused.

R, 31. juuli kell 22
Kultuurikeskus
EKSOOTILISED PROMENAADID
Flamenkoetendus “Passion of Andalucía. Vol 2” Hispaania
Ensemble Flamenco Jerez: Mercedes Pantoja & Fernando Jiménez (tantsijad), Ana de los Reyes (vokaal), José Carlos García (kitarr)

Taas on Kuressaares eelmise aasta festivalil väga menuka etenduse andnud Hispaania trupp, maailma flamenkolavade täht Flamenco Jerez – seekord uute säravate artistide ja lugudega. Lõunamaiselt tulises etenduses “Passion of Andalucía. Vol 2” jätkatakse Andaluusia värvika ja põneva flamenkokunsti tutvustamist. Omavahel põimuvad kitarrimuusika, inimhääl ja tants, mis annavad edasi Andaluusia elu, igatsust ja nostalgiat. Vaatemäng tuleb salapärane, kirglik ja võrgutav – rütmiliste improvisatsiooniliste valingute ja virtuoosse flamenkotehnikaga lüüakse lava särama.

L, 1. august kell 19
Kultuurikeskus
FINALE
Klaaspärlimäng Sinfonietta
Solist: Maano Männi (viiul)
Arenski. Grieg. Tšaikovski.

Lõppkontserdil on publiku ees Klaaspärlimäng Sinfonietta keelpillikoosseis, mis tegi oma iseseisva lavadebüüdi 2012. aastal orkestri Lõuna-Ameerika turneel. Sealt alates on mängitud arvukatel Eesti muusikafestivalidel, samuti Ühendkuningriigis, Iisraelis, Kreekas, Itaalias, Iraanis jm. Kuressaare kontserdil “Tšaikovski portree” kõlavad A. Arenski, E. Griegi ja P. Tšaikovski keelpilliteosed. Orkestri viiulisolist ja kontsertmeister on Vaasa Linnaorkestri kontsertmeister Maano Männi. Klaaspärlimäng Sinfonietta võlus oma emotsionaalse mänguga Kuressaare Kammermuusika Päevade publiku südamed juba festivali debüütkontserdil 2013. aasta suvel.

Piletiinfo: (+372) 45 20 700, (+372) 51 13 118, kammerfest@kammerfest.ee
Festivali pass (64 €) ja pääsmed (10 € – 16 €) on müügil Kuressaare kultuurikeskuses, Tallinna tn 6, E–R kell 10–18 ja tund enne algust kohapeal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 638 korda, sh täna 1)