Lugeja kiri: Merekultuurlased Vormsil (1)

“Kui su käed ei käi, siis sa oled nagu mees,” kõlab Vormsi vanasõna töökate naiste kohta. Mehed tegelesid äriga, sõitsid merd ja püüdsid kala, kõik ülejäänud saare elu oli naiste kanda.

Kui legendi järgi oli Vormsi saare esimene asukas viiking Orm, siis tänapäeval tundub, et saare on vallutanud jalgratturid. Ligi 40 km suurel kaheksakujulisel ringteel ja arvukatel rannateedel on tõesti oma kondiauruga väga tervislik liikuda.

Poolsada Saaremaa merekultuurlast aga tutvusid saarega kahel päeval ja otstarbekusest lähtudes ikkagi suure Tõnu Reiside bussiga. 4.-5. juulil toimus seltsi suvereis Vormsile.

Vormsi on ajalooline ja omanäoline saar. Teadaolevalt on saar asutatud 13-14. sajandil Gotlandi või Ahvenamaa rootslaste poolt. Suhteliselt kinnine kogukond oli kõige elujõulisem kahe ilmasõjavahelisel ajal, kui saarel elas ligi 3000 tuhat inimest. Peale II maailmasõja traagilisi sündmusi jäi saarele vaid 700 inimese ringis ja rootslaste kogukond lakkas praktiliselt olemast. Praegu on elanikke ületalve 200 ringis. Põliste rannarootslaste järeltulijaid on saarel vaid üks, 96 aastane Oskar.

Nii tutvus reisiseltskond põhjalikult giidide Meeme ja Elle kaasabil saare looduse ja ajalooga. Saime osa Vormsi esimesest laulupeost. Väikesaarte laulupäevadest oli see juba kuues. Esmakordselt korraldas 2010. aastal esimese laulupeo Ruhnu, millele järgnes X ülemaailmsete vilsandlaste päevade raames toimunud Vilsandi laulupidu, Prangli esimene laulupidu ja seni osavõtjaterohkeim Hellamaa laulupidu 2013. aastal Hiiumaal. 2014 aastal võttis teatepulga üle Tõnu Kaljuste, kelle eestvedamisel toimus esimene laulupidu Naissaarel. Vormsil juhatas lauluvägesid ka Hirvo Surva. Tore, et saime ka ise osa ajaloolisest sündmusest.

Nautisime Rumpo Mäe talu suurepärast toitu ja merevaateid, matkasime mere ääres, ronisime Saxby tuletornis. Oli üks igati tore ja kosutav puhkusereis. Aitäh, Astrid, Rein, Leo, Tõnu, meie üritusse panustamast ja organiseerimast.

Reisiseltskonna nimel Urve Vakker

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 129 korda, sh täna 1)