Koid sõid Aavikute muuseumi auklikuks

1. juulil alustati Kuressaares Vallimaa tänaval asuvas Johannes ja Joosep Aaviku majamuuseumis remonti. Maja lähemal uurimisel tuli aga välja, et kahjustuste ulatus ületab kaugelt ootusi.

“Mardik- ja mädanikkahjustused on päris suured. Kõik seinad vajavad palkide vahetamist ja proteesimistöid,” rääkis muinsuskaitse järelevalve esindaja Tõnu Sepp raadio Kadi saates “Keskpäev”. Kuna maja probleemid ei ole sellised, et neid saaks niisama värvikihiga katta, ei pea Sepp maja ajutist remonti mõistlikuks.

Seni oli plaan remondi käigus välja vahetada majamuuseumi katused, sarikad ja osa palke. Nüüd tuleb sellele palkide näol lisa. “Kõik seinad on vaja ka seestpoolt avada. See tähendab kogu siseviimistluse maha võtmist,” ütles ta. Kaks seina on vaja ulatuslike kahjustuste tõttu täiesti uuesti ehitada.

“Maja lähem vaatlus näitas, et see on algselt ehitatud väga halva kvaliteediga materjalist. See on ka põhjus, miks koid maja nii palju söönud on,” rääkis Sepp.

Sepp avaldab lootust, et mingi osa majast saab ikkagi alles jätta. “Muinsuskaitse põhimõte on ikkagi võimalikult suures mahus vana säilitamine. Kõikvõimalikud ehitusloolised ja ajaloolised detailid tuleb hiljem uuesti omale kohale tagasi panna. Tuleks kasutada võimalikult palju vanu ehitusvõtteid ja materjale,” räägib ta.

Sepa sõnul algab nüüd organiseerimise periood, kuna praegune eelarve ei kata hoone remondiga kaasnevaid kulutusi. “Esitame kultuuriministeeriumile vastava aruande ja lisatoetuse avalduse ka muinsuskaitsele. Kui juhtub, et me lähiajal remondiks raha juurde ei saa, peame hoone konserveerima. Jääb küll inetu, aga teeme nii palju kui saame,” seletas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 517 korda, sh täna 1)