Saaremaal on iibe ja rändega kehvad lood (14)

BUSSIGA KOJU: Mõnda aega Pihtlas elanud Anni Murd registreeris end tänavu kevadel ametlikult Pihtla valla elanikuks. Foto: Raul Vinni

BUSSIGA KOJU: Mõnda aega Pihtlas elanud Anni Murd registreeris end tänavu kevadel ametlikult Pihtla valla elanikuks. Foto: Raul Vinni

Tänavuse esimese poolaasta jooksul on Saare maakonna elanikkond vähenenud 127 inimese võrra – negatiivsed olid nii iive kui rändesaldo. Üsna sama seis oli mullu samal ajal.

Viimase aasta jooksul vähenes maakonna rahvastik aga koguni 307 inimese võrra, tõdes Saare maavalitsuse nõunik-perekonnaseisuametnik Avo Levisto. “Tundub, et ka sel aastal ei ole midagi oluliselt paremat oodata,” arvas ta. “Nagu ei ole positiivseid muutusi ka sündivuses, pigem vastupidi.”

Selle aasta juunis kahanes maakonna elanike arv 28 inimese võrra, negatiivsed olid seejuures nii loomulik iive kui rändesaldo. Esimene neist oli miinuses üheksaga, teine 19-ga. Juunis registreeriti maakonnas 23 sündi ja 32 surma.

Maakonda asus elama 42 uut elanikku ja elukoha aadress väljapoole Saare maakonda registreeriti rahvastikuregistris 61 endisel maakonna elanikul.

Esimese poolaasta jooksul on maakonna elanikkond vähenenud Avo Levisto sõnutsi ühtekokku 127 inimese võrra. Seda võrdselt nii negatiivse loomuliku iibe (-63) kui negatiivse rändesaldo (-64) arvel.

Suurimad elanike kaotajad on olnud Kuressaare linn (-44) ja Lääne-Saare vald (-40). Poole aasta jooksul on aga elanikkond suurenenud neljas vallas. “Neist kõige enam Pihtla vallas,” tunnistas Levisto. Pihtla valda lisandus kümme inimest.

Kõigis neis paigus on Avo Levisto hinnangul rahvastiku muutumine olulises sõltuvuses rändest. “Linna elanikkond väheneb püsivalt väljarände tõttu väljapoole maakonda – põhiliselt Tallinna ja selle ümbrusesse –, kuigi maakonnasisene ränne on linna jaoks positiivne,” märkis Levisto. Maakonna valdadest on linna asunud elama 29 inimest rohkem kui linnast maale kolinuid, arvud olid seejuures vastavalt 119 ja 90.

Lisaks on linnas sel aastal märgatav negatiivne loomulik iive – see on 20 lapsega miinuses, on 60 sündi ja 80 surma.

Lääne-Saare valla elanikkond on vähenenud negatiivse rändesaldo tõttu. Loomulik iive on seal nullis: olnud on 38 sündi ja 38 surma. “Kusjuures oluline osa on maakonnasisesel rändel linna ja teistesse valdadesse, sinna on kuue kuuga lahkunud 91 inimest. Sealt tulnuid on 60,” lahkas Levisto muutusi rahvastikus. Pihtla valla maakonnasisene rändesaldo on seevastu tugevalt positiivne – see on plussis koguni 13-ga.

Sündide-surmade arv maakonnas on jäänud enam-vähem eelmise aasta tasemele. Sel aastal on olnud 146 sündi ja 209 surma. Iive on seega miinuses 63-ga. Eelmisel aastal oli esimesel poolaastal ilmavalgust näinud 151 last, surmasid oli samal ajal 222. Iibe mõttes tähendas see miinust 71 inimese võrra.

Samad sõnad võib maakonna perekonnaseisuametniku andmeil öelda ka rände kohta, kuigi nii maakonda sissetulijate kui väljaminejate arv on eelmise aastaga võrreldes veidi vähenenud. Sel aastal on seni olnud 254 tulijat ja 318 lahkujat ning “saldo” on seega miinuses 64-ga. Mullu olid samad näitajad tulijate osas 289 ja lahkujate osas 349 – “saldo” seega -60. Eelmise aasta samal perioodil vähenes maakonna elanikkond 131 võrra.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 577 korda, sh täna 1)