Kalevipoegade joomapidu lõppes kahe tulesurmaga (13)

AITASID EBASOBIVAL MOEL: Päästjate tööd raskendas hulk ebakaineid ja agressiivseid inimesi, kes neid sõimasid. Foto: Irina Mägi

AITASID EBASOBIVAL MOEL: Päästjate tööd raskendas hulk ebakaineid ja agressiivseid inimesi, kes neid sõimasid. Foto: Irina Mägi

Varem varguste ja vägivallakuriteo eest karistatud 22-aastane noormees läks joomahoos sõpradega riidu ja süütas Aste alevikus kortermaja, mille tagajärjel hukkus kaks majaelanikku.

“Meest kahtlustatakse praegu süütamises, kahe inimese surma põhjustamises ettevaatamatusest ja avaliku korra raskes rikkumises,” ütles ringkonnaprokurör Svetlana Maripuu. Prokuratuur kavatseb kohtult taotleda kahtlustatava vahistamist.

Eile öösel kell 3.26 sai häirekeskus teate, et Lääne-Saare vallas Aste alevikus Saare tänaval on kahekordses kortermajas tulekahju. Päästjad aitasid viis inimest lahtise leegiga põlenud majast akende kaudu välja, sest trepp oli muutunud kasutuskõlbmatuks.

Operatiivkorrapidaja Reinar Ivanovi sõnul oli majas 15–20 inimest, kellest enamik sai omal jõul ja naabrite abiga välja. Tulekahju tagajärjel hukkusid 63-aastane naine ja 56-aastane mees. Kaks inimest viidi haiglasse. Tulekahju likvideeriti kell 5.49.

Eile hommikul oli põlenud maja piiratud lindiga, sündmuskohta turvas politsei ja põlengukohal askeldasid päästeameti menetlejad. Kohalikud rääkisid, et muidu rahulikus Astes pidid tooni andma mõned seltskonnad, kes enamiku ajast nn Otsa poe juures külitavad, õhtuks ennast segi joovad ja siis sigadusi teevad.

Põlenud maja teise korruse korteris korraldas neljapäeva õhtul joomingu seltskond äsja Rootsist töölt saabunud noormehi. Mingil hetkel pöörasid nad tülli ja üks tülitsejatest lubas kättemaksuks maja põlema panna. Enne trepikoja süütamist jõudis ta põlema pista jalgratta, üritas süüdata kuuri, sai osaliselt põlema motorolleri. Pärast trepikoja süütamist oli mees metsa jooksnud, lubades end seal üles puua.

Kuressaare politseijaoskonna juht Rainer Antsaar ütles, et pärast seda, kui tekkis kahtlus, et tegu võib olla süütamisega, oli politsei peamine eesmärk kahtlustatav kinni pidada.

“Reedel kell 7.40 pidasime kahtlustatava kinni ja menetluse käigus kontrollime, millest ja kuidas kahe inimese hukkumiseni viinud sündmused alguse said,” selgitas Antsaar, avaldades kaastunnet hukkunute lähedastele ja kõigile, kellele tulekahjuga kannatusi põhjustati.

Kohalike teada vabanes mees eelmise aasta lõpus ennetähtaegselt vanglast, kus ta kandis kolme aasta ja kaheksa päeva pikkust vangistust. Kui vangis istus ta pudeliga löömise eest, siis enne seda määrati talle tingimisi karistus poevarguse eest.

Lääne-Saare vallavolikogu esimehe Urmas Lehtsalu andmetel olid kõik majaelanikud leidnud endale hommikuks koha sugulaste-tuttavate juures. “Sotsiaaltöötajad andsid ühele perele sotsiaalkorteri. Kuid need on kõik ajutised lahendused. Esmaspäeval kutsume kokku koosoleku, kus arutame, mis edasi saab,” kinnitas ta.

Kaheksast korterist kolm olid tõenäoliselt tühjad. Ainus korter, millel oli kindlustus ja mis sai tules enim kahjustada, oli välja üüritud väikelapsega perele. Kokkusattumusena oli korteri omanik päästja, kes ise tulekahju kustutamisel osales.

Päästjate tööd raskendavaks asjaoluks oli Reinar Ivanovi sõnul hulk ebakaineid ja agressiivseid inimesi, kes neid sõimasid ja avaldasid agressiivsel moel arvamust, et päästjad ei saa oma tööga piisavalt hästi hakkama.

Küsimusele, mis sai päästjate tööd seganud purjus noormeestest, vastas piirkonnapolitseinik Meelis Juhandi, et kuna prioriteedid olid teised, siis alkoholi tarvitanud noormehed suunati lihtsalt eemale. “Ennekõike oli nende eesmärgiks soov aidata, nad lihtsalt tegid seda ebasobival moel,” sõnas Juhandi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 5 061 korda, sh täna 1)