45. lennu mälestused jõudsid kaante vahele (5)

KaanepiltTäna esitletakse Arensburgi hotelli konverentsisaalis Saaremaa ühisgümnaasiumi 45. lennu mahukat, pea 450-leheküljelist mälestusteraamatut.

Raamatu üks toimetajatest, SÜG-i 1963. aasta kevadel lõpetanud Gerda Johanna Raidaru ütles, et äsjailmunud raamatu teeb huvitavaks ehk see, et kõik 45. lennu õpilased on sündinud Teise maailmasõja lõpuaastail.

“Meie kõige varasem lapsepõlv langes ju Eesti ajaloo ühte kõige raskemasse ja rängemasse ajajärku,” rääkis ta. “Meie seas on näiteks neid, kelle ema viidi beebiootamise ajal Sõrvest Saksamaale, meie lapsepõlve langeb metsavendade tegevus, märtsiküüditamine. Meie jaoks oli see reaalne elu ja mitte ajalugu, ning kõik see leiab raamatus kajastamist.”

Raamatus on ära toodud kõigi 45. lennu õpilaste elulood alates lapsepõlvest ja lõpetades tänapäevaga. Täpselt on kirjeldatud, kuidas elati enne keskkooli, kuidas kulges koolielu, mida mindi õppima pärast keskkooli lõpetamist ja milleni on nüüd pensionieas jõutud. Raamat on illustreeritud rohkete mustvalgete ja värvifotodega, mis kajastavad nii aastakümnete tagust kui ka tänapäeva elu.

Raamatu väljaandmine läks maksma 4500 eurot ja see summa saadi kokku peamiselt annetustena. Teose tiraaž on 350 eksemplari.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 969 korda, sh täna 1)