Roland Tõnisson käis kirjanike kokkutulekul

Kirjanik ja Kuressaare apostlik-õigeusu preester Roland Tõnisson, kirikunimega isa Roman osales Lahtis rahvusvahelisel kirjanike kokkutulekul. Kirjanikke oli koos täpselt 60, neist kohalikke 40. Teistest Põhjamaadest oli kohal vaid Islandi esindaja. Eksootilisemad külalised tulid Jaapanist ja Brasiiliast. Eestist osalesid Tõnisson ja Rein Raud.

“Selleaastane põhiteema oli kirjanik tasakaalustajana ja mina rääkisin oma sõnavõtus vajadusest tegutseda ja kirjutada vastavalt olukorrale,” ütles Roland Tõnisson, kes võttis osa ka ühest mõttepaneelist. Ta nentis, et kirjanik võib olla nii rahustaja kui ka üleskutsuja.

“Pealegi on kirjaniku ülesanne olla ühiskonna valvur, kes ei liputa saba võimurite ees ega müü oma tõekspidamisi,” tähendas ta. Tõnissoni sõnul kujunes arutelu igati korralikuks, sest mitmed kohalolnud said provotseeritud. “See oli ka eesmärk, sest muidu head dialoogi ei sünni.”

Lahtisse sattus Tõnisson just seetõttu, et tema raamat “Uus ilm” ilmus tänavu märtsis Soomes pealkirjaga “Osakond 26” ja kirjastaja saatis selle Lahtis peetava kirjanike rahvusvahelise kokkutuleku korraldajatele. LIWRE-nimelist üritust on korraldatud aastast 1963. Nüüd toimub see üle aasta. “Osakond 26” on aga esitatud ka kristliku raamatu konkursil.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 203 korda, sh täna 1)