Maasikahooaeg on käes! (14)

MAASIKAMÜÜJAD: Helve Turja lapselaps Laura käib vanaema aitamas. Foto: Tambet Allik

MAASIKAMÜÜJAD: Helve Turja lapselaps Laura käib vanaema aitamas. Foto: Tambet Allik

Kui tavaliselt on maasikamüük Kuressaare turul juuli alguses juba täies hoos olnud, siis sellel aastal lükkas külm kevad hooaja paar nädalat edasi.

Kuressaare turu kauaaegne müüja Helve Turja noppis eelmisel aastal esimesed maasikad 13. juunil, kuid selle aasta esimesi maasikaid sai korjata alles 27. juunil ehk möödunud laupäeval. Tänavune maasikahooaeg seega alles algab.

Helve Turja müüs eile maasikaid hinnaga 7–8 eurot kilo. Hind sõltub maasikate suurusest. Turja sõnul läheb maasikate müük seni üsna kasinalt. “Rahvas lihtsalt ei tea, et maasikad on valmis,” arvas ta. Siiski, niikaua kui on maasikaid, on Helvel alati ka ostjaid leidunud.

Kuressaare turul pakuti eile Eesti maasikaid, mille kilohind varieerus 5-st 8 euroni. Tomatikilo maksis 5 eurot ja kurkidel 4 eurot. Kapsakilo eest küsiti 2 eurot ja herneste kilohind ulatus 8-st 10 euroni. Müüdi ka kukeseeni, mille liitrist taheti 10 eurot. Sama palju maksis ka vaarikakilo.

Muidugi trehvas turulettidel ka värsket kartulit. Siiri Hansen müüs sorti Arielle, pisikeste mugulate kilo eest küsis ta 3,5 eurot. Lisaks oli Hansenil pakkuda vabakana mune.

Hanseni sõnul võiks müük parem olla. Tema sõnul eelistavad inimesed turule toidupoodi, kuna seal on odavamad hinnad ja kaup alati olemas. Turul on kõik värskem, kuid kallim.

“See on nagu kinnine ring. Kui müüjad on turul, siis ostjaid ei ole ja kui müüjad järgmine kord halva müügi pärast tulemata jäävad, vaatavad ostjad, et turult pole midagi saada ja lähevad hoopis poodi,” rääkis Hansen.

Johanna Kuusk

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 601 korda, sh täna 1)