Saarte Hääl: 75, 27 ja 5 aastat

saarte häälSaarlaste päevaleht Saarte Hääl tähistab 2015. aastal korraga kolme sünnipäeva. Esimesed lehenumbrid selle nime all trükiti täpselt 75 aastat tagasi. 27 aasta eest, 18. juunil 1988 hakkas saarlaste leht jälle selle nime all ilmuma ja alates 4. maist 2010 on meie lehe päises taas Saarte Hääl.

75 AASTAT: Saaremaa muuseumi arhiivraamatukogus esimesi 1940. aastal ilmunud Saarte Hääle numbreid ei ole. 26. oktoobri lehe sisust annavad aimu pealkirjad “Oktoobri demokraatiast”, “Pärsamaa vald lõpetas esimesena maareformi tööd”, “Endise valitsuse “pärleid””, “Seinalehed võistlema” jne. Järjejutuna avaldati Nikolai Ostrovski “Kuidas karastus teras”, pikem artikkel ilmus teemal “Ristimine – ürgne paganaaja komme”. Saarte Hääl ilmus esmaspäeval, kesknädalal, reedel ja laupäeval, seda trükiti natsionaliseeritud Meie Maa trükikojas. Kuulutuste küljel anti muu hulgas teada, et “vanu ajalehti pakkimispaberiks ja tapeetimistöödeks saadaval “Meie Maa” trükikojas”.

27 AASTAT: Lipuvärvides ja suitsupääsukesega plakatiga (autor Anne Olop) esiküljel Saarte Hääle number 18. juunist 1988 algas Lydia Koidula luuletusega “Eesti muld ja Eesti süda”. Esiküljel jätkus juba läbi mitme lehenumbri avaldatud artiklisari “Saaremaa isemajandamisele”. Paar lehenumbrit edasi andis Harry Õnnis rubriigis “Nädala nägu” teada, et 14.–15. juunil viibis Saaremaal ülemnõukogu presiidiumi esimees Arnold Rüütel, kes muu hulgas ka rajoonilehele Saarte Hääle nime ennistamist toetas. “Võitlus selle eest jõudis rahva tahte pealehakkamisega lõpule laupäeval, 18. juunil, mil ilmus “Saarte Hääle” nimega lehe esimene number. Tore on.” Ajalehe tiraaž oli juunis 1988 veidi üle 17 000.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 202 korda, sh täna 1)