Vanatoa peremeest jagub kõikjale (1)

BMW AASTAST 1947: Kahe aasta pärast saab Erkki Noore vanim mootorratas 70-aastaseks. “Kunagi panen selle sõidukorda,” lubab Vanatoa peremees. Kõrval seisavad Muhu Memme ja Muhu Taadi mootorrattad. Foto: Kalmer Saar

BMW AASTAST 1947: Kahe aasta pärast saab Erkki Noore vanim mootorratas 70-aastaseks. “Kunagi panen selle sõidukorda,” lubab Vanatoa peremees. Kõrval seisavad Muhu Memme ja Muhu Taadi mootorrattad. Foto: Kalmer Saar

Koguva Vanatoa turismitalu peremees Erkki Noor on oma nime vääriline – erk ja noor. Erksust ja nooruslikkust on tema juures märgata igal sammul, olgu siis tegu asjaajamistega oma talus või kaasalöömisega mõnes ettevõttes või ühingus.

Vana kaluriküla Vanatoa on üks Muhumaa magnetitest, kuhu tullakse puhkama ja saare ilu nautima. Kirjalikud andmed Vanatoast kui vabatalupoegade ühest põlistalust pärinevad 1645. aastast.

Muhu taludest oli Vanatoa kindlasti üks jõukamaid, millele pani aluse Jaan Schmuul (1858–1939), väinatammi ehituskümnik ja hilisem ettevõtja. Suur sõda ja punavõim pillutasid Vanatoa pererahva kodutalust laia ilma – vanapaar küüditati, nende poegadel õnnestus sõja jalust välismaale põgeneda.

Eesti taasiseseisvumise järel tagastati talu selle seaduslikule omanikule Rudolf Schmuulile, kes rajas sünnikoju turismitalu. Pärast peremehe surma panid Rootsis elavad pärijad kogu kompleksi müüki. 2007. aastast toimetab Vanatoal Erkki Noor, keda nii külas, Muhu saarel tervikuna kui ka mandrimaal teatakse-tuntakse kui üht ettevõtlikku meest.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 654 korda, sh täna 1)