Liia Erikso: lugemine on elustiil

LOEB KÕIKE: Praegu on Liia Eriksol käsil Maalehe “Tarkusepuu” sarja raamat, Martti Paloheimo “Lapsepõlve mõjud”. Foto: Tambet Allik

LOEB KÕIKE: Praegu on Liia Eriksol käsil Maalehe “Tarkusepuu” sarja raamat, Martti Paloheimo “Lapsepõlve mõjud”. Foto: Tambet Allik

Orissaare vallas Liigalaskma külas elav Nurga talu perenaine, praegu pensionipõlve nautiv Liia Erikso on suur lugeja.

Ta loeb oma sõnul kõike: reisijutte, ulmeraamatuid, naistekaid, krimkasid, taime- ja loomaraamatuid. Ainult elulooraamatuid väga ei armasta.

Lugemispisiku külgesaamise kohta arvab Liia, et ilmselt juhtus see juba lapsepõlves. “Tulin pisikesest Taaliku koolist Orissaare kooli, kus anti suvelektüür. Mina jõudsin ühe suve jooksul läbi lugeda kogu kohustusliku kirjanduse kuni 11. klassini välja,” naerab ta. Kuna kodus vanematel ilukirjandust eriti ei olnud, siis luges ta 9-aastaselt läbi ka loomakasvatuse põhitõed. “Vat see on meelde jäänud,” muigab staažikas lugeja.

Öösiti haarab Liia just naistekate ehk siis romantiliste armastusromaanide järele. “Võin neid soovitada kõigile, kes kasutavad antidepressante või tunnevad ärevust,” naerab Liia, kellel endal ei tule pärast naisteka lugemist mitte ühtegi ärevat mõtet. Naistekate lugemine rahustab ja uinutab. Talvel loeb Liia öö jooksul neid suisa kaks või kolm ühtejärgi läbi.

Liia laenutab raamatuid põhiliselt Orissaare ja Tagavere raamatukogust. Ent kui on hea raamat, siis tahab ta, et see oleks tal enda oma. “Vahel on nii, et loen läbi ja siis ostan endale ka,” ütleb Liia, kel on kombeks raamatutes vahel tarku mõtteid alla joonida või tsitaate välja kirjutada.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 315 korda, sh täna 1)