Tiit Paulus: muusika ei ole mind kunagi õnnetuks teinud

PAIAGA: Tiit Paulus poseeris loo jaoks koos oma armsa koera Paiaga. “Ta tahab palju paitamist saada, sellest selline nimi,” selgitas Tiit. Foto: Tambet Allik

PAIAGA: Tiit Paulus poseeris loo jaoks koos oma armsa koera Paiaga. “Ta tahab palju paitamist saada, sellest selline nimi,” selgitas Tiit. Foto: Tambet Allik

Tunnustatud muusik ja armastatud kitarriõpetaja Tiit Paulus saab 70. Suure osa elust Saaremaal veetnud mehele sellist numbrit kohe kuidagi ei pakuks, aga ometi nii see on.

Kaua sul aega läks, enne kui hakkasid end saarlasena tundma?

Ma ei tea, kas ma praegugi end saarlasena tunnen. See on vist mingi vana aja müüt, et kui saar on keset merd, siis peavad need inimesed seal ka teistsugused olema. Võib-olla on, aga inimesed on inimesed ja see identiteet on rohkem nagu müüt. Kui ühel heal hommikul ärkad Hiinas, siis selleks, et seal hakkama saada, pead sa hiina keele ära õppima. Võib-olla meigid peegli ees silmad ka natuke kissi, et sulanduda… Meie ümber on müüdid. Kui pesuehtne saarlane on olemas, siis tunneb tema ära vist ö-tähest.

Ilmselt on saarlased sind ka ümber kasvatanud ja grimeerinud. Mida oled sina suutnud saarlastega teha?

Ümber kasvatanud ja grimeerinud! See on päris tabavalt öeldud, sellepärast, et muusika on küllaltki abstraktne mõiste, seda ei saa katsuda ega maitsta. Tänapäeval on seda meie ümber liigagi palju. Kõik teavad, milline sündmus on Eurovision, see on rahvalik püha, sinimustvalgete lippude lehvitamine… nojah.

Samas kui kuulad, mida räägib Arvo Pärt elust, elamisest ja olemisest, siis teeb see väga mõtlikuks. Ja kui nii tark mees midagi ütleb, siis hakkad ka ise oma elu ja asjade üle mõtlema. Ega ma midagi targemat oska öelda, kui et niisugused asjad muusikas, mida saab numbrites väljendada, tuleb lihtsalt ära õppida, muud midagi, aga seda ei viitsita.

Ja siis on kõik edasi juba vanajumala kätes.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 272 korda, sh täna 1)