Hambaarstid keeldusid suvel nädalavahetustel töötamast (9)

Kuressaare hambaarstid ei nõustu suvel nädalavahetustel erakorralist hambaraviteenust osutama.

Kuressaare linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Kairit Lindmäe sõnul arutati, kas ja kuidas hädaolukorras patsiente suvel nädalavahetuseti ja pühade ajal aidata saaks, esmalt Kuressaare hambapolikliiniku nõukoguga.

“Selgus, et hambapolikliinik selleks valmis ei ole, kuna väljakutsele reageerimine nõuaks kogu maja lahtihoidmist, selliste olukordade jaoks kabineti sisustamist ja koristamist, mis läheks aga väga kalliks,” rääkis Lindmäe. “Kuna üheksa kuud aastas võtab hambapolikliinik patsiente vastu ka laupäeviti, soovivad arstid suvekuudel puhata.”

Kuna hambapolikliinikult jaatavat vastust ei tulnud, pöörduti üheksa eraettevõtjast hambaarsti poole.

Arstidelt paluti tagasisidet valmisoleku kohta reageerida Kuressaare haigla erakorralise meditsiini osakonna väljakutsele, kui osakonda pöördub inimene, kes vältimatut hambaravi vajab, ning täpsustada väljakutsete võimalik valvetasu ja teenuse hind patsiendile. “Ükski hambaarst ei olnud nõus sellist teenust pakkuma,” tõdes Lindmäe.

Põhjustena tõid hambatohtrid välja niigi suure töökoormuse ja selle, et vältimatu ravi osutamise tegelik vajadus on väike. Hambaarstide sõnul vajab vältimatut abi vaid patsient, kellel on põletikulisest hambast tekkinud turse, palavik ja tugeva põletiku tõttu on oht tema tervisele ja elule. Ilma muude sümptomiteta valu nende hinnangul vältimatut abi aga ei nõua.

Arstide sõnul ei teki hambavalu ja vältimatut abi vajav olukord ootamatult, vaid eelnev valu on kestnud sageli kauem. Vastustes toodi ka välja, et aidata saaksid erandkorras ainult need arstid, kes valdavad kirurgiat.

Lindmäe tõdes, et eraettevõtjaina töötavaid arste nädalavahetustel valvesse sundida ei saa. “Kel tõesti häda käes, seda osatakse ehk kuidagi aidata haigla erakorralise meditsiini osakonnas,” lausus Lindmäe.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 241 korda, sh täna 1)