Maaelule hoogu

Paljud ettevõtmised Saaremaal on hoogu juurde saanud tänu LEADER-programmi toetustele.. Saaremaa koostöökogu jagatava toetuse abil korraldati näiteks Saare toidu festival ning käsitööõlut tootva Pöide pruulikoja seadmed osteti ja paigaldati samuti LEADER-i abiga. Toetusesaajate seas on olnud nii Saaremaa vabatahtlik merepääste selts kui ka OÜ Muhu Jaanalind. Seega võib loota, et ka tulevikus saab elu maal hoogu aina juurde.

Esile tõstmist väärivad ka suunad, mida toetatakse. Väikeettevõtluseta poleks maal töökohti, kogukondliku ühistegevuseta oleksid maapiirkonnad vähem atraktiivsed. Koostööd võib üleüldse pidada kõige aluseks.

Laiemas plaanis näitab aga selliste toetuste jagamine, et elu maapiirkondades väärtustatakse ka “kõrgemates instantsides”, kus selliseid programme välja mõeldakse.

Lõppude lõpuks saavad aga oma elu edendada siiski inimesed ise. Keegi päris niisama midagi pakkuma ju ei hakka. Ikka tuleb leida kõigepealt väärt mõte ja omaosalus ning kirjutada taotlus. Seejuures ei maksa silmas pidada ainult oma huve, vaid ka oma kodukoha arengut.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 194 korda, sh täna 1)