Joanibeni vilsete sokkidega

Muhulase pidada selle järgi ää tundma, et ta köib joanibeni vilsete sokkidega rinki ja iga teene sõna, mis ta ütleb, oo “neh”. Seevoasta piab igatahes easte kõrvad kikkis oidma ja kuulama, et kisse kuskil “neh” üiab, sie oo siis muhulane, sest vilsed sokid oo joanibe masu kõikidel viel jalgas.

Et siis nüid oo Muhu päävad jälle tulemas. Neh, mitte just kohe, 20. juunist. Et nõnna kut iga voasta, ikka enna joanibed akatse pihta ja siis pietse leedutuld koa ikka Muhu päävadega seltsis viel. 20-nda juuni õhta näidatse Nautse Mihkli õues kellu viiest ja kellu kahessast teaatrit. Saaremaa Teater mängab “Vedelvorsti”. Pileti innad oo kahessa ja kümme eurut.

Järgmise pääva, 21. juunil pietse Hellamoa Männikul jälle Männiku turniiri. Kellu ühestteistmest akatse pihta. Ja õhta kuiest oo Liiva kirkus kontsert, kus laulvad Orisare segakuor Horele ja Muhu naisansambel.

Esmasbe, 22. juunil, oo jälle jalgrattamatk. Sedakorda köiasse kaudu endisaegseid Muhu võemuasutusi ja giidiks oo ikka jälle Eda muuseumist. Kokkusoamine oo keskomingu, kellu ühestteistmest Hellamoa külakeskuse juures, ja lõuna paiku, kellu ühest siis, soab kampa lüia Viirakülas jalgrattatie juures.

Joanibe laupa, siis pietse jälle Põhja- ja Lõuna-Muhu jalgpallilahing ää. Ja õhta muidugid oo Hellamoal leedutuli koa. Rongikäik akkab külakeskuse juurest spordilatsi liikuma kellu kahessast. Meite omad taidlejad esinavad sial ja Suomest oo pasunapuhujaid koa terve orgestri jägu. Tansimuusikad tievad Kullaketrajad.

Ja 22-l ja 23-l kuupääval kellu kahestteistmest näidatse Muhu muuseumis Tooma lambasaunas kinu. Sie vana tuntud-tiatud “Keskpäevane praam”. Aga 30. juuni õhta pannasse Koguva Toomal kõik kinusõbrad keldri kindi ja näidatse ühessakümend kolm minutid pitka vilmi “Libahundi needus”. Kinu aegas oo pileti innaks kaks eurut. Selle iest ep sua paljast vilmi üksi mitte. Nie kinusaalid oo mõlemad omaette veartus voadata.

Ühed asjad oo viel, mis ikka joanipääva paiku Muhus ää pietud – surnuaapühad. Luteruse aidas oo surnuaapüha 21. juunil kellu ühestteistmest. Ja niipalju oo viel üteldud, et kui ikka väga ulluste sajab, siis minnasse tükkis kirku. Sepamäel oo surnuaapüha 21-l kellu kahestteistmest ja Hellamoal joanibe laupa kellu kahestteistmest.

Vaat sõuksed luod ja laulud oo siis siikantis. Olge munuksed!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 208 korda, sh täna 1)