Haljastusteenuste pakkujaid on Saaremaal igale maitsele (2)

KIVIPEENAR: Eelmise aasta 1. septembriks valmis Kuressaare gümnaasiumi aias Merle Vaha käe all okaspuude ja püsikute peenar. Foto: Raul Vinni

KIVIPEENAR: Eelmise aasta 1. septembriks valmis Kuressaare gümnaasiumi aias Merle Vaha käe all okaspuude ja püsikute peenar. Foto: Raul Vinni

Kus on maja, seal on enamasti ka aed. Viimane vajab aga hoolt ja seda pakuvad mitmed oma ala spetsialistid, kelle valdkonda kuuluvad kõiksugu tööd alates aia planeerimisest kuni muru niitmiseni.

OÜ Naabriaed juhataja Kai Ellart ütles, et tema põhilised kliendid on inimesed, kes aastaringselt Saaremaal ei ela ehk suvesaarlased ja ka välismaalased, kes on endale siin kinnisvara soetanud. Niisiis moodustavad põhiosa Naabriaia klientidest eraisikud. Enamasti on tarvis muruplats rajada ja seejärel tellitakse hooldusteenust.

Teise kohaliku ettevõtte peamised kliendid on aga hoopis ettevõtted. AK Getmer OÜ juhatuse liige Merle Vaha selgitas, et enamik on neil püsikliendid, kellest suurema osa moodustavadki ettevõtted. “Kuna oleme väga väike pereettevõte, siis oleme püüdnud oma kauaaegseid kliente hoida,” lisas ta. Vahel siiski juhtub, et helistab klient, kes soovib kord aastas niitmis- või puude lõikusteenust. “Siis on keeruline seda aega leida ja teiste tööde vahele sättida,” nentis ta.

Logistilise poole olulisust toonitas ka Kai Ellart, kelle sõnul tuleb haljastajal olla paindlik, sest alati võib mõni töö edasi lükkuda. Raisku ei saa lasta ühtegi päeva – tegu on ju hooajatööga. Haljastuses on üldiselt kiirem tööperiood mai- ja juunikuus ning septembris. Samas märkis Ellart, et hooaeg võib kesta ka päris pikalt. “Nii kaua, kuni maa on sula, saab istutada puid ja põõsaid.” Saaremaa oludes ei ole tavapäratu ka muruniitmine näiteks oktoobri lõpus. Kui kraadiklaas näitab üle viie pügala sooja, siis muru kasvab, selgitas Ellart.

Lisaks on aja planeerimine äärmiselt oluline veel seetõttu, et tööpiirkond on haljastajatel pea terve Saaremaa. Kai Ellart ütles, et Laimjalast ida poole pole ta töö tõttu veel läinud, kuid Lääne-Saaremaal on tal objekte olnud nii Sõrves kui ka Kihelkonnal. “Arvan, et haljastajaid on küllalt ja praegu on see seis, et tööd jätkub kõigile.”

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 902 korda, sh täna 1)