Rannad on suveks valmis (1)

SUVEKS VALMIS: Teisipäeval Kuressaare Titerannas valves olnud rannavalve meeskonna liige Stiina Tsedreki pidi tunnistama, et 10-kraadises merevees ujujaid palju pole. Foto: Raul Vinni

SUVEKS VALMIS: Teisipäeval Kuressaare Titerannas valves olnud rannavalve meeskonna liige Stiina Tsedreki pidi tunnistama, et 10-kraadises merevees ujujaid palju pole. Foto: Raul Vinni

1. juunil alanud suplushooajal on Saaremaal kaks ametlikku avalikku supluskohta – Mändjala rand ja Kuressaare rand.

Lääne-Saare valda jääval Mändjala rannal hoiab kolmandat aastat järjest silma peal kohalike elanike loodud MTÜ Päikesepesa.

“Inimesed on targad ja hoiavad ise ranna puhta ja korras. Me ei tegele turvakontrolliga, vaid loome keskkonna, et selles piirkonnas oleks mugav puhata,” selgitas Päikesepesa tegevust selle asutajaliige Andres Haavel.

Kuressaare ranna heakorra eest vastutab Securitas AS, mille Kuressaare ja Pärnu osakonna juhi Ahti Kuuse sõnul on tänavune meeskond rannas sisuliselt sama, mis eelmisel aastal. Põhikoosseisus on neli inimest, kes töötavad vahetustega, lisaks vajadusel ka asendajad. Rannas ollakse valves iga päev kell 11–20. Siis lehvib rannas ka lipp, mille värv näitab veemõnudest lugu pidajatele, kas sel päeval on ka vette asja. Suplushooaja avapäeval lehvis rannas Kuuse sõnul kollane lipp, mis tähendab, et veetemperatuur on alla 18 °C.

“Vetelpäästeteenust oleme Kuressaare rannas pakkunud 1998. aastast ja meie inimesed, kes rannas töötavad, on omandanud nii turvatöötaja kvalifikatsiooni kui ka osalevad iga-aastastel vetelpäästekoolitustel jaanuarist hooaja lõpuni,” lisas Kuusk.

Rannas puhkajate üldist käitumiskultuuri kiitsid nii Andres Haavel kui ka Ahti Kuusk. Mõlemad kinnitasid, et tõsiseid vahejuhtumeid ei ole rannas nende ajal ette tulnud. Kuuse sõnul on kõigi nende aastate jooksul vetelpäästjate abi inimestel vaja olnud vaid kahel või kolmel korral.

“Kui vaadata näiteks eelmise aasta statistikat, siis olid valdavalt sellised asjad, et keegi vigastas jalga või vajas veidi plaasterdamist, ning heakorraküsimused – kas tuli keegi randa koeraga või tõi kaasa klaastaarat,” rääkis Kuusk. Tema sõnul said kõik olukorrad lahendatud rahulikult ja patrulli randa kutsuda pole praktiliselt vaja olnud.

“Inimesed on väga tublid ja kutsuvad ka üksteist korrale,” nentis Andres Haavel. Talle meenus vaid üks vahejuhtum, kui tuli otsida kaduma läinud vanemat prouat, kes, nagu hiljem selgus, oli lihtsalt koju läinud.

Selleks, et rannas nii endal kui ka teistel hea ja turvaline oleks, paneb Kuusk inimestele algavaks hooajaks hingele kahte asja: “Ärge tulge randa alkoholijoobes ja lapsevanemad ei tohiks jätta oma võsukesi randa järelevalveta!”

Tänavuselt rannahooajalt jääb üle loota vaid soojemat juunikuud kui möödunud aastal. Ahti Kuusk ütles, et rannavalveraamatu andmetel külastas mullu juunikuus Kuressaare randa vaid veidi üle 900 inimese, juulis aga juba üle 7000. Ta avaldas lootust, et tänavu annab ilm põhjust randa rohkem külastada juba ka juunis.

Üle Eesti avati tänavusel suplushooajal rannamõnude nautijatele 54 avalikku supluskohta, mis on ühe võrra enam kui möödunud suplushooajal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 777 korda, sh täna 1)