Saaremaa Teater etendab Mihkli taludes “Vedelvorsti”

Homme esietendub Vikil Mihkli talumuuseumis Hugo Raudsepa ja Väino Uibo “Vedelvorst”, mille on lavastanud Väino Uibo.

“”Vedelvorst” sobib väga hästi just Viki talumiljööga,” ütles Saaremaa Teatri projektijuht Elli Tänavots, lisades, et kuna nad otsustasid sel aastal tuua oma lavastuses esile just maaläheduse, saare kultuuri ja keele, siis on seda hästi mugav teha läbi selle prisma.

Proovidega alustas näitetrupp märtsi keskel ja proove tehti kolm korda nädalas. Tänavotsa sõnul saab publik eelkõige nalja ja naeru. “Nii et kõik on oodatud,” kutsus ta.

Lavastust mängitakse kokku viisteist korda: Vikil üksteist, kaks korda juunis Muhu valla päevadel ja kaks korda Hiiumaal. “Hästi tore on muidugi see, et kõik need talud, kus me mängime, on Mihkli talud,” muigas projektijuht. Viki talumuuseum on Mihkli, Muhus saab “Vedelvorsti” näha Nautse Mihkli talus ja augustis mängitakse lavastust Hiiumaa kohvikupäevadel Tahkuna Mihklil.

Lavastaja Väino Uibo on öelnud sisu tutvustuseks, et va laiskvorst Kustav arutleb maailma asjade üle umbes sedaviisi: “Hundil on hundi kombed. Lambal aga lamba kombed. Nad mõlemad käituvad just nii, nagu Vanajumal nad loonud on.
Iga hundi taga on aga jahimees püssiga. Iga lamba taga koer hammaste ja karjane kaikaga. Kui mina, Kustav, peaksin ka iga palukese pärast, millele mul siin ilmas ometi õigus on, hirmu tundma… No mis elu see sehike siis oleks? Ma tahaksin elada… elust lihtsalt rõõmu tunda. Ma tahaksin olla vaba oma mõtetes, oma tegudes. Seda pole ju palju tahta, aga ometi ei suuda ma neile vastu seista… neile, kes arvavad teadvat, mis on õige, mis vale. Neile, kelle käes on tõe ja vale monopol, kes seavad ennast jumalast kõrgemale ja seetõttu nende teod ja toimetamised koomilisena välja paistavadki.”

Mängivad: Merike Meriloo, Rando Väljaots, Leelo Laus, Tiia Marist, Anna Maria Lember, Maarjus Kupits, Juhan Nemvalts, Virgo Neemre. Lõõtsamees on Ain Hannus, kaasa teevad rahvatantsijad Kalle Kadariku juhendamisel. Helitehnik on Rein Rand, kunstnikud Elli Tänavots ja Kersti Sepp. Projektijuht Elli Tänavots.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 427 korda, sh täna 1)