Saarlane, kes mõisteti surma vale nime all

ARRETEERITUNA: Provokatsioonides kahtlustatav kompartei kuller Eduard Lehtpuu alias Julius Kahm. Foto: riigiarhiiv

ARRETEERITUNA: Provokatsioonides kahtlustatav kompartei kuller Eduard Lehtpuu alias Julius Kahm. Foto: riigiarhiiv

Suve hakul 1932 kihas Eesti ajakirjandus teadetest Eesti-Vene piiril tabatud “kommunistlikust põrandaalusest salakullerist” Eduard Lehtpuust. Mees väitis end olevat Venemaal sündinud eestlase, kes pole kunagi varem oma esiisade maal käinud. Kes oli Lehtpuu tegelikult ja mis teda reetis?

Eduard Lehtpuu, Gustavi poeg, 29 aastat vana, tutvustas mees end Eesti ametnikele pärast tabamist 9. mai hommikul. Eduard tunnistas, et tuli Eestisse Eestimaa Kommunistliku Partei keskkomitee salakullerina, tooma juhiseid siinsetele punastele. Samuti leiti tema juurest raha, hõbekell ja kompass, Eestis valmistatud paberossid Orient ja toos samuti eestimaiseid tuletikke. Lehtpuu olla need ostnud Leningradist.

Kui esialgu väideti ajakirjandusele, et mees andis end ise piirivalvuritele üles, siis peagi selgus, et kuller tabati piirivalvekoera Beowulf abiga ühe põõsa alt.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 712 korda, sh täna 1)