Sõrve retk kujuneb osavõtjaterohkeks (2)

Mai viimasel nädalavahetusel korraldab Kaitseliidu Saaremaa malev Sõrves traditsioonilise sõjalis-sportliku retke. Sel aastal võib valida kolme distantsi vahel.

Homme kella kahe ajal öösel starditakse pikemale, 60-kilomeetrisele rajale. Laupäeva pärastlõunal lähetatakse võistlejad alates kella 14-st keskmisele, niinimetatud baaskursuse rajale, mille pikkus on 35 kilomeetrit. Pühapäeva hommikul kella kaheksast kuni üheni päeval saab läbida 8 kilomeetri pikkuse rahvaraja. Stardipaik ja finiš asuvad Sõrves Torgu vallas Iide külas endise koolimaja staadionil. Osalevad võistkonnad on sel aastal kolmeliikmelised.

“Võistkondade finišisse jõudmine jääb pühapäeval eeldatavasti ajavahemikku kell 10–12.30 ning kell 13 on staadionil kavas pidulik lõpprivistus ja võitjate autasustamine,” ütles Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik Kristjan Moora.

Sõrve retke võistlusrajad kulgevad tema sõnul Sõrve poolsaare ajaloolistes lahingupaikades, kus paljud kaevikud ja punkrid on osaliselt säilinud tänapäevani. Raja ja kontrollpunktide asukohti muudavad korraldajad igal aastal. See tagab kõigile osalejaile võrdsed võimalused ja huvi retke vastu ka järgmisel korral.

Legendi järgi tuleb võistkondadel liikuda vastase tagalas. Retke kontrollpunktides peavad nad täitma sõdurioskusi nõudvaid ülesandeid.

“Seega ei pea kohalikud kartma, et neid teedel olevates üksikutes kontrollpostides, mis etendavad maale tunginud vastase tegevust, kinni peetakse. Meie luurajate esmane ülesanne on vastasele märkamatuks jääda. Retkelistel tuleb ka vältida kohtumisi vastase poolt metsateedele seatud varitsustega. Lahingkontakti korral kasutatakse paukpadruneid, lahingupidamine ei ole luurajate ülesanne, oluline on vastasega tekkinud kontaktist võimalikult kiiresti ja väheste kaotustega välja tõmbuda,” selgitas Moora. Rajal on ka üks kontrollpunkt lasketiirus, kus võistlejad peavad sihtmärke tabama lahingrelvadest. Laskepaiga ohutus on korraldajate poolt tagatud.

Kõige kaugemad külalisvõistlejad on malevapealiku andmetel registreerunud Rootsi Gotlandi saare Kodukaitse pataljonist ja meie Scoutspataljonist. “Kutsutud on ka liitlased ja teised malevad,” märkis Moora.

Pühapäeval Sõrve retke rahvarajal osalevate gruppide suurus ei ole piiratud. Sel rajal võistlemist ei toimu, osalejad saavad jälgida võistlejate tegutsemist kontrollpunktides ja ise võistlusraja lõpus oleva takistusriba läbida.

“Saaremaa ühisgümnaasiumi osaleb pühapäeval kõigi algklassidega. Neilt on registreerunud üle 400 võistleja, mis teeb heameelt,” rääkis pealik Moora. Kaheksakilomeetrine rada on tema arvates jõukohane ka väiksematele osalejatele, sest aega seal ei võeta.


Sõrve retk

Kaitseliidu Saaremaa maleva Sõrve retk on pühendatud Afganistanis NATO ISAF-missioonil langenud Eesti kaitseväelase Kristjan Jalaka mälestusele.

Nooremseersant Kristjan Jalakas oli pärit Sõrvest. Enne Afganistani sõjalisele missioonile minekut teenis ta Vahipataljonis.

Täna õhtul kell 19 toimub Kudjape kalmistul mälestusteenistus ja pärgade asetamine Kristjan Jalaka hauale. Jalaka mälestusteenistusel on kohal ka Vahipataljoni sõdurid, kes traditsiooniliselt osalevad oma võistkondadega ka Sõrve retkel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 760 korda, sh täna 1)