Kallemäe koolis lõppes eelkutseõppe kursus

TÄNUTÄHEKS KALLISTUS: Valjala tööpaja juhataja Malle Raamat sai Kallemäe kooli direktorilt Kaire Kiililt lisaks tänukirjale ka tugeva kallistuse. Foto: Tõnu Veldre

TÄNUTÄHEKS KALLISTUS: Valjala tööpaja juhataja Malle Raamat sai Kallemäe kooli direktorilt Kaire Kiililt lisaks tänukirjale ka tugeva kallistuse. Foto: Tõnu Veldre

Eile toimus Kallemäe koolis pidulik koosviibimine, millega tähistati toimetulekuõpilaste eelkutseõppe kursuse lõpulejõudmist.

Projekti olid partneritena kaasatud Kudjape aiand, Valjala tööpada ja pesumaja, Kuressaare ametikool ja Randvere tööõppekeskus.

Külas käidi Saikla seppadel ja palkamajade ehitajatel. Kahepäevane ekskursioon korraldati Urvaste kooli ja Võrumaa kutsehariduskeskusesse.

Rühmas oli üksteist last. Valjala tööpajas tegid nad kaarte ja kaks tüdrukut kudus kaltsuvaipasid. Randveres meisterdasid lapsed jõulukukaunistusi.

Valjala pesumaja juht Karolina Liblik ütles, et neil said õpilased ülevaate tööprotsessist. “Tööd nad ise meie juures ei teinud. Kuid tulevikus sobiksid nad meile tööle küll. Üks poiss on selleks isegi soovi avaldanud,” märkis ta.

“Eelkutseõpet tegime koolis teist aastat. Tegu on 9. klassi toimetulekuõpilaste ja lisa-aasta noortega. See tähendab, et pärast põhikooli lõpetamist on võimalik saada veel kuni kaks lisa-aastat,” selgitas õpetaja Liia Aavik.

“Eelmisel aastal olime hotellipraktikal Rüütli ja Meri spaas. Seal tegime voodeid üles ja saime aimu toateenindaja tööst. Pesumajas käik oli nagu järg sellele. Lastel lubati ka endal pesu masinatest välja võtta. Pesumaja töö oleks meie lastele sobilik. Hotellis läheks vahest raskeks, sest seal on kiirust vaja. Võib-olla saab üks poiss Valjala pesumajja suveks isegi tööle,” rääkis Aavik. Järgmine etapp õpingutes oleks lihtsustatud õppekavaga eriala omandamine ametikoolis.

Kallemäe kooli direktor Kaire Kiil selgitas, et eelkutseõpe on osa kooliprogrammist. Lihtsustatud õppekavaga on õpilasele võimalik anda lisa-aasta. See koosneb 50 protsenti põhiainetest – peamiselt matemaatika ja eesti keel – ja teine osa on praktiline. Selle osa käigus käiakse erinevates kohtades töövarjuks, et näha, millised on ootused ja nõudmised töökohal. Saab ka ise töö järele proovida, mis lihtsustab valikute tegemist tulevikus,” rääkis direktor.

Lisa-aastal käiakse ka viis nädalat Kuressaare ametikoolis, kus omandatakse teadmised koolis käimiseks. “Isegi kooli kohalejõudmine võib osale lastele, kes pole linnaeluga tuttavad, raskusi valmistada. Mandrireisidel sõlmitakse ka uusi tutvusi. Nii Astangu kui ka Urvaste kool on Kallemäe kooliga sarnased. Reisidel õpitakse ka taskurahaga ümber käima,” ütles Kiil.

Suurem probleem on just poistele praktikakohtade leidmine. Direktor Kiil avaldas soovi, et kohalikud ettevõtted kooliga ühendust võtaksid, kui soovivad nende poisse endale tööpraktikale. Näiteks tõi ta loomakasvatuse, millega nende kasvandikud hakkama saaksid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 582 korda, sh täna 1)