Ukraina alustas võitlust kommunistliku minevikuga (1)

KAUAKS VEEL: Ukrainas hiljuti vastuvõetud seadused nõuavad linnatänavatelt ja -väljakutelt kommunistliku sümboolika mahavõtmist. Lenini monumendi taustal lehviv Ukraina rahvuslipp sümboliseerib uue ajastu saabumist. Foto: Washingtonpost.com

KAUAKS VEEL: Ukrainas hiljuti vastuvõetud seadused nõuavad linnatänavatelt ja -väljakutelt kommunistliku sümboolika mahavõtmist. Lenini monumendi taustal lehviv Ukraina rahvuslipp sümboliseerib uue ajastu saabumist. Foto: Washingtonpost.com

Teadlased pelgavad, et Ukraina vastjõustunud demokratiseerimise seadused raskendavad ajaloolaste tööd. Inimõiguslaste arvates on need aga vastuolus Euroopa Liidu õigusega. Nii esimesed kui ka teised nõuavad paranduste sisseviimist.

Ukraina president Petro Porošenko allkirjastas hiljuti parlamendi poolt heaks kiidetud seadused, mis keelustavad nõukogude sümboolika ja mõistavad hukka kommunistliku režiimi. Lisaks avavad uued seadused Nõukogude Liidu eriteenistuste arhiivid ja annavad vabadusvõitleja kõrgeaulise tiitli näiteks Teise maailmasõja ajal Ukraina ülestõusuarmee (Ukrajinska Powstanska Armija) ridades võidelnud inimestele.

Ühtekokku on neid seadusi neli. Kui Ukraina ülemraada need 9. aprillil heaks kiitis, kutsus see ühiskonna teatud ringkondades esile negatiivse reaktsiooni. Sealjuures olid pahased mitte ainuüksi kohalikud kommunistid ja Venemaa esindajad – uute seaduste kritiseerijate seas oli rohkesti nii Ukraina oma kui ka rahvusvahelise haritlaskonna esindajaid.

Väited ja vastuväited

Et maandada tekkinud pingeid, teatas Ukraina presidendi pressiteenistus, et juba lähiajal kavatseb riigipea esitada seadusprojekti, mis ühiskonna nn dekommuniseerimise seadusi täiendaks ja parandaks. Sääraste paranduste eesmärk on kõrvaldada uutest seadustest need vastuolud, mida õigusnormide kuritarvitajad võiksid kohtus oskuslikult oma huvides ära kasutada.

Äsjajõustunud seaduste rikkumise eest on ette nähtud küllaltki karmid karistused – vabadusekaotus viiest kuni kümne aastani. Siit ka põhjus, miks Ukraina kommunistide liider Petro Sõmonenko kutsus presidenti üles neid seadusi mitte allkirjastama. Tema arvates tuleks uued seadused anda spetsialistide kätte ekspertiisi, et kontrollida, kas need on diskrimineeriva iseloomuga või mitte.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 139 korda, sh täna 1)