Ettevõtjad tegid ettepaneku Ventspilsi liin taasavada (11)

Saaremaa ettevõtjad kohtusid eile majandus- ja taristuminister Kristen Michaliga ja tegid talle ettepaneku taasavada Mõntu–Ventspilsi liin.

Saaremaa ettevõtjate liidu juhatuse esimehe Terje Nepperi sõnul saatsid nad paar päeva tagasi ministrile ettepaneku, et ehk oleks võimalik seoses turistide arvu praeguse vähenemisega mõelda Ventspilsi liini taastamisele. “Selgus, et minister oli selle suhtes positiivselt meelestatud,” rõõmustas ta.

Nepperi sõnul on ettevõtjad vestelnud Saaremaa Laevakompaniiga ning võimalikud variandid laevade osas on olemas. “Nüüd hakkame täpsemalt arvutama, mida see tähendab ning kas ja kui palju oleks vaja dotatsiooni.”

Ettevõtjad on arvestanud, et liini taaskäivitumisel kasvaks turistide hulk märgatavalt. Ja mitte ainult lähiturgude, vaid eriti just Kesk-Euroopast tulijate arvelt. Lisaks väärib märkimist, et turistid mäletavad siiamaani Ventspilsi liini. “Messidel küsitakse endiselt, mis kell laev väljub. Ei teatagi, et viis aastat pole laev enam käinud,” märkis Nepper.

Nõnda oleks praegu viimane aeg liin taasavada, kuna suur osa turundusest oleks juba tehtud. “Parimate prognooside kohaselt oleks see liin võib-olla juba järgmisel aastal võimalik.” Pealegi on Ventspilsi linn Nepperi sõnul valmis laevaliini toetama.

Ka minister Kristen Michal kinnitas, et kohtumine ettevõtjatega oli üdini positiivne. “Saaremaa ettevõtjad hindavad, et liin tähendaks 40 000 turisti aastas, mis on mahult kümmekond protsenti Saaremaa turismist üldse,” rääkis Michal.

Ventspilsi liini idee on ministri hinnangul huvitav. Temagi mainis, et kui tulevad uued, riigi äriühingule kuuluvad parvlaevad, siis mõned praegused laevad ju vabanevad. “Tulevad need laevad siis sealt või kuskilt mujalt,” sõnas minister.
“Saaremaa ettevõtjad panevad seljad kokku, riik paneb õla alla, kas turundusega või muul moel, ja miks mitte mõelda sellele liinile.”

Ministri sõnul on valitsuses otsustatud, et EAS-is on turismile jmt ette nähtud umbes 80 miljonit eurot. “Lisaks on kolmel aastal täiendavalt 6 miljonit eurot. Otsustasime selle paigutada just maaturismi ja meetmetesse, mis tooksid turismile rohkem tagasi. Seegi võiks olla üks osa sellest.”

Michali sõnul on neil nüüd ettevõtlusminister Urve Paloga Ventspilsi liini osas nuputamist. Tema sõnul lubasid ettevõtjad teha arvutused ja vaadata läbi varasemad reisijate mahud liinil.

“Nad ise hindavad seda, sest lõppkokkuvõttes on see valdavalt eraprojekt. Kuid riik saab kindlasti abiks olla,” märkis minister Michal, kelle sõnul oleks liini avamine asjade heal kokkuklappimisel lähiaastate küsimus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 645 korda, sh täna 1)