Hariduse kirju arvudemaailm

koolimajadSaare maakonna elanike arvu vähenemine ja keskmise eluea tõus on tasapisi, kuid järjekindlalt avaldanud mõju ka õpilaste arvule.

Tegelikult pole vähenenud vaid õpilaste, vaid ka koolide arv. Kui praeguse seisuga võib maakonnas kokku lugeda 18 üldhariduskooli (20, kui arvesse võtta ka Kuressaare täiskasvanute gümnaasium ja Kallemäe kool), siis 2006. aastal oli neid neli rohkem. Vahepeal on uksed sulgenud Kuressaare põhikool, Tagavere algkool, Kaarma põhikool ja Torgu lasteaed-põhikool.

Kui 2006. aastal käis 22 koolis kokku 4716 õpilast, siis nüüd on neid maavalitsuse andmetel 18 koolis kokku 3139. Seega on õpilaste arv päevase õppega üldhariduskoolides vähenenud üheksa aastaga 1577 õpilase ehk kolmandiku võrra.

Koolide mastaabid on mõistagi erinevad ja kooliõpilaste arvu tõus või langus ei kajasta kindlasti vastava kooli võimekust vms. Pigem võivad arvud teatud määral viidata kooli jätkusuutlikkusele selle ümber toimuvate protsesside keerises.

Terve maakonna peale on vaid kaks kooli, mille õpilaste arv on vaadeldava perioodi jooksul kasvanud. Kui 2006. aastal õppis Pihtla algkoolis neli õpilast, siis nüüd on õpilasi 19. Seega on tõus olnud peaaegu viiekordne. Kusjuures tuleb märkida, et tõus on olnud aastate lõikes stabiilne. Mustjala koolis õpib praegu aga kolm õpilast enam kui 2006. aastal. Enne oli 51, nüüd on Mustjalas 54 õpilast.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 267 korda, sh täna 1)