Ajakaja: Asjalikud eestlased ja mõnulevad soomlased

Vaatamata visalt päralejõudvale kevadele aednikukalduvustega eestlasel sõrmed juba sügelevad. Valimised tehtud, poliitikud omasoodu kisklema jäetud, on tavalisel eestlasel huvid õue pöördunud ja nina päikese poole keeratud. Kätte on jõudnud aeg, kus Karel Čapeki “Aedniku aasta” mõnus huumor ja väike satiir meie harjumuste kohta raamatukaante vahelt tegelikku ellu jõuab.

Möödunud nädalavahetusel viisid kõik teed aia- ja muid huvilisi Türi lillelaadale. Kena ja kaunis vaheldus poliitilisest mäsust tüdinud inimesele.

Uudistes oli, et müügikohapileti olla ostnud ligi 700 müüjat. No kui palju neid ostjaid siis pidanuks olema? Et igalt müüjalt kasvõi üks asi saaks ostetud. Aga mureks polnud põhjust. Ostjaid oli samuti palju-palju ja osteti ikka oluliselt rohkem kui vaid üks taim. Osteti hulgi, nii lilli kui muid taimi, osteti käsitööd ja looduskaupa, õhupalle, suhkruvatti, šašlõkki… Päike paistis ja meeleolu oli hea – sadu eurosid lennutati ilu ja mõnu teenistusse, nii et silm ka ei pilkunud.

Põhjanaabrid soomlased olid tulnud lausa bussidega, karavanide ja sõiduautodega kohale tulnutest rääkimata. Nemad olid mõnu peal väljas ja nii vaatlustulemuste põhjal väites võiks öelda, et väga palju ei ostnud. No kindlasti on aianduskultuur Soomes vähe teistsugune kui Eestis ja selliseid kapsa- ja kartulimaa stiilis aedasid sealmaal vähe – domineerivad rõdud ja terrassid ja pisikesed klumbikesed, mis kivise või kaljuse pinnase peal elus püsivad.

Lätlased-leedulased olid ka kohal, vaatluse tulemusel aktiivselt ärilistel eesmärkidel – müümas oma kaupa, alates marmelaadist, leivast ja lõpetades kirsipuude ja tikripõõsastega.

Mis on praegu aianduses trendikas? Ka eestlaste seas on kastidesse kapsaste istutamine popiks saamas. Rõdusid ja terrasse disainitakse isegi siis, kui maja ümber muru ja maad küllaga. Et oleks ilus ja et oleks silmailu, millest siis ka südamesse rõõmu tuleks. Kena tasakaal poliitnärvilisele talvele ja ärevale kevadele.

Asjalikud eestlased, nautivad soomlased ja toimekad lätlased-leedukad on selle kevade märksõnad, vaatamata kõigele, mis toimub võimukoridorides või poliitkuluaarides.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 86 korda, sh täna 1)